2 C
Zvornik
20. април 2024.

Bartolomej Stanković za humanitarni koncert tražio 700 maraka

SRBAC – Humanitarni koncert koji je trebalo da bude održan u ponedjeljak u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci otkazan je u posljednji čas jer je pijanista korepetitor Bartolomej Stanković iz Visokog pred nastup tražio honorar od 700 maraka.

Bartolomej StankovićSav prihod od koncerta na kojem je trebalo da nastupi i prva violina Banjalučke filharmonije Jovana Raljić bio je namijenjen za uplatu na žiro račun Vlade Republike Srpske kao pomoć stanovništvu pogođenom poplavama, piše Glas Srpske.

Raljićeva kaže da je u šoku zbog ovakvog raspleta jer ništa nije ukazivalo na to da će doći do otkazivanja nastupa.

‘’Koncert smo pripremali već desetak dana i svi u organizaciji su odlučili da se odreknu honorara. Ja sam čak ostavila studije violine u Gracu i propustila nekoliko predavanja kako bih svirala za naš narod. Sa Bartolomejom sam se dogovorila da mu obezbijedimo samo troškove prevoza, smještaj i hranu, na šta je on pristao‘’, tvrdi Raljićeva.

Ipak, problemi su počeli tokom vikenda kada je Stanković zatražio da razgovaraju o finansijama, tražeći da mu bude obezbijeđen i honorar od 300 maraka.

‘’Bila sam neprijatno iznenađena jer se nismo tako dogovorili. Međutim, odlučila sam da ispoštujem njegov zahtjev kako ne bi propao koncert. Ali tada je on otišao korak dalje i zatražio da mu novac bude isplaćen unaprijed. To nisam mogla da uradim jer nisam imala novac. Ipak sam ja student, a ovo je humanitarni događaj’’, ističe Raljićeva.

Kaže da je ponudila da mu dio novca isplati prije koncerta, a ostatak poslije nastupa, što Stankoviću nije odgovaralo, ali je prihvatio da nastavi probe.

‘’Cijelo vrijeme se bahato ponašao, diktirajući neke svoje uslove. Nije mu odgovaralo ni to što smo tonsku probu u nedjelju morali odraditi u nekom studiju, jer nismo mogli obezbijediti salu Banskog dvora koja je bila zauzeta‘’, kaže Raljićeva.

Sve je kulminiralo u ponedjeljak na generalnoj probi kada je Stanković izričito zahtijevao da mu odmah bude isplaćen cijeli honorar.

‘’Ponovila sam da nisam u mogućnosti da to učinim, a onda je on uzviknuo da povećava honorar na 700 maraka i napustio salu. Od tada ga više nismo vidjeli niti se poslije javljao’’, razočarana je Raljićeva.
Dodaje da sa Stankovićem ranije nije uopšte sarađivala, ali je od muzičkih stručnjaka čula samo pohvale za njegov rad, piše Glas Srpske.

‘’Planirali smo da postavimo kutiju u koju bi posjetioci ostavljali dobrovoljne priloge za poplavljeno stanovništvo, a Stanković je u jednom trenutku čak predlagao i da uzmem novac iz te kutije da mu isplatim honorar, ako ga ne budem imala’’, kazala je Raljićeva.

Nedostupan za pozive

Bartolomej Stanković juče je cijeli dan bio nedostupan za telefonske pozive. Pijanista je rođen 1988. godine u Zenici, a diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je pijano master studije na pijanističkoj akademiji Steinway Soceity del Garda u Veroni u klasi prof. Frederica Gianella. Nastupao je širom BiH, Hrvatske, Slovenije i Italije, kao solista i u raznim kamernim sastavima, a osvojio je i niz nagrada.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se