18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Akcija Pandora: Uhapšeni Kemal Čaušević i Zdravko Cvjetinović, te još više od 50 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva „Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH, potvrđeno je jutros iz SIPA-e.

Kemal Čaušević, bivši direktor UIOKako klix.ba.ba saznaje, uhapšeni su bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, kao i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH.

Prema planu izvođenja akcije, u toku su hapšenja više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

„Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, saopšteno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su u više gradova u Bosni i Hercegovini u toku aktivnosti po nalogu Državnog tužilaštva u okviru najveće poslijeratne istrage za kaznena djela korupcije.

„Na više desetina lokacija, lišene su slobode ili stavljene pod nadzor 54 osobe. Među osobama lišenim slobode, je oko 30 dužnosnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i bivši direktor ove institucije“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o predmetu u kojem je tim tužioca, sastavljen od dva tužioca sa istražiteljima i saradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

„Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilionsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilionske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima“, saopšteno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 300 policijskih službenika.

Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH, potvrdili su iz SIPA-e.

„Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH“, saopšteno je.

Akcija je, saznajemo, vezana i za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog „kralja tekstila“ i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine, sa još sedmoro njegovih bliskih rođaka, među kojima i brat Ismet, uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kodnog naziva „Boss“.

Mediji su tada objavili kako su Sadiković i njegovi bliski rođaci proteklih godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.

„Zanimljivo je da je firma ‘Eko san’, koja je barem u zvaničnim dokumentima u vlasništvu Ismeta Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH“, pisale su 2012. „Nezavisne novine“.

Anes Sadiković posljednji put je uhapšen u decembru 2009. godine, kada je policija u Bugarskoj na graničnom prelazu s Turskom zaustavila kamion s kineskom robom i u njemu pronašla 44 kilograma heroina. On je tokom 2008. godine privođen i u BiH, pod sumnjom da je bio organizator kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i koja je odgovorna za niz neriješenih ubistava.

(Klix.ba/agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se