14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Vojska Republike Srpske nije odgovorna za Markale

BEOGRAD – Bivši oficir Vojske Republike Srpske /VRS/ Milorad Džida negirao je odgovornost VRS za civilne žrtve na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine.

Milorad Džida

Džida koji je u to vrijeme bio bezbjednosno-obavještajni oficir bataljona VRS iznad Sarajeva, rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Hagu, da je Unprofor utvrdio da granata na Markale nije bila ispaljena sa položaja njegove jedinice.

On je naveo da je dan poslije eksplozije na Markalama, 6. februara 1994. godine, komisija Unprofora pregledala minobacačke položaje njegovog bataljona iznad Sarajeva, a da je i francuski major Unprofora obišao položaje i takođe utvrdio da VRS nema veze „sa tim incidentom“, prenijeli su beogradski mediji.

„Koliko sam razumio prevodioca, rekli su da 100 odsto naši minobacači nisu bili upotrebljavani i da odatle nije djelovano“, rekao je Džida.

On je naeo da su cijevi minobacača bile zatvorene, jer je na snazi bilo primirje, i istakao da se i „golim okom vidjelo da nisu bili upotrebljavani“, kao i da oko njih nije bilo tragova posade.

U unakrsnom ispitivanju tužilac Adam Veber tvrdio je da komisija Unprofora i VRS nije ni postojala, niti je obišla položaje svjedokovog bataljona.

„Nije tačno, bila je komisija i izvršila uviđaj“, odgovorio je DŽida. On, međutim, nije mogao da, na poziv tužioca, navede imena ni međunarodnih, niti većine srpskih članova komisije.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija o tome da li smatra da je bilo moguće s tog položaja pogoditi Markale, DŽida je odgovorio odrečno zato što je ispred pijace „zgrada od šest spratova“.

„Nije to mogla jedna granata učiniti… Moja sumnja je da je nešto podmetnuto… Sto odsto sam ubijeđen… Tvrdim da granata nije ispaljena s položaja našeg bataljona, a sumnjam da je i sa položaja VRS“, rekao je svjedok.

Na pitanje sudije kako to da Unprofor nije dostavio izvještaj VRS o uviđaju na minobacačkom položaju, DŽida je odgovorio da su obećali da će izvještaj poslati višoj komandi, ali da on lično ne zna da li su to učinili.

Kao svjedok odbrane u Haškom tribunalu danas je govorio i svjedok Zdravko Čvoro, u vrijeme događaja šef Kriznog štaba na Palama, koji je posvjedočio da muslimani 1992. godine nisu bili protjerani, već su s Pala „otišli po svom zahtjevu“.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 2. juna.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se