23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vanredno stanje i u opštini Šekovići. Ugrožen manastir Lovnica

ISTOČNO SARAJEVO – U opštini Šekovići večeras je proglašeno vanredno stanje, zaplavljeno je nekoliko naselja, a u toku je evakuacija 60 ljudi, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

ŠekovićiRijeka Drinjača je u ovoj opštini u 19.00 časova zaplavila naselja Lovačko Polje, Željeznik, Srežani, Obarsko polje i Korijen – oko 300 kuća, a poplavile su i oranice u Mjesnoj zajednici Željeznik.

Aktivno je klizište u Ulici Bajska na brdu Čekinovac u Kostajnici, a ugrožene su četiri kuće sa pomoćnim objektima.

U opštini Šamac nivo Save je nepromijenjen u odnosu na mjerenje u 12.00 časova, a u opštinama Brod, Kozarska Dubica, Srbac nivo Save je porastao za dva do tri centimetra, navodi se u vanrednom izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite o poplavama u Republici Srpskoj.

Vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Doboju u 18.00 časova iznosio je 410 centimetara, što je za 195 centimetara više u odnosu na mjerenje u 12.00 časova, poplavljena su polja oko riječnog korita i proglašena je redovna odbrana od poplava.

Regionalni put Han Pijesak – Olovo je u prekidu zbog izlivanja rijeke Stupčanice.

U mjestu Rogoušići u opštini Pale izlila se rijeka Mokranjska Miljacka, ugroženo je dvadesetak kuća, a voda je prodrla u pet kuća u prizemlje.

Milići - Zbog izlijevanja rijeke Zeleni Јadar u selu Mišići jedna porodica je evakuisana.
Milići – Zbog izlijevanja rijeke Zeleni Јadar u selu Mišići jedna porodica je evakuisana.

Potok u LJubogošti koji se uliva u Mokranjsku Miljacku izlio se i ugrozio četiri kuće, a u Podgrabu se izlila rijeka Gračanica i ugrozila četiri kuće.

Stanje na području opštine Sokolac je stabilno, a u opštini Rogatica je normalizovano.

U Miljevini u opštini Foča izlila se rijeka Bistrica i prodrla u podrume jedne zgrade.

U opštini Istočna Ilidža u mjestu Kasindol /Krušev Do/ pojavilo se klizište i ugroženo je jedno domaćinstvo, a ugrožen je i put Kasindo – Vrela zbog velikih bujičnih nanosa, te se radi na njegovoj sanaciji.

U saopštenju se navodi da je na području grada Bijeljina, s obzirom na trenutno stanje i meteorološku prognozu, velika vjerovatnoća da će doći do plavljenja uz rijeku Drinu i bujičastih riječica Lukavac, Janju i Gnjicu.

Zaplavljen je magistralni put Bijeljina – Brčko u Donjoj Čađavici od rijeke Stupanj i saobraćaj je obustavljen za putnička vozila.

Opština Bratunac danas je proglasila vanredno stanje, rijeka Križevica je u porastu, a preduzimaju se preventivne mjere zbog opasnosti od izlivanja.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RZvw2IGoH9A]

Rijeka Drinjača izlila se u opštini Vlasenica u Mjesnoj zajednici Grabovica i zaplavila dvije štale iz kojih je evakuisana stoka, a ugrožen je i jedan stambeni objekat.

U opštini Zvornik rijeka Sapna se izlila u Mjesnoj zajednici Ristići, gdje je zaplavljeno poljoprivredno zemljište i regionalni put Zvornik – Sapna u dužini oko 20 metara, zatim u mjesnim zajednicama Grbavci, Cer i Čelopek.

Rijeka Hoča izlila se u Mjesnoj zajednici Karakaj i zaplavila okolne oranice.

Rijeka Sapna izlila se u Mjesnoj zajednici Karakaj i zaplavila magistralni put Bijeljina – Zvornik, tako da je saobraćaj za sada obustavljen za putnička vozila.

Stanje se pogoršava i u Mjesnoj zajednici Čelopek, gdje je ugroženo 40 kuća, u Mjesnoj zajednici Cer, gdje je ugroženo 10 kuća i naselje Ekonomija sa oko 500 kuća.

U opštini Lopare Tobutska rijeka zaplavila je okolno poljoprivredno zemljište, saobraćaj na lokalnom putu prema Mjesnoj zajednici Mrtvica je obustavljen jer su zaplavljena oba mosta od rijeke Gnjice, tako da se saobraćaj odvija preko Čelića i Smiljevice. Za sada nema ugroženih stambenih objekata ni stanovništva.

U opštini Osmaci od 19.00 časova neprohodan je magistralni put Osmaci – Caparde i koristi se alternativni put Osmaci – Borogovo – Caparde.

U opštini Srebrenica u 19.00 časova Blječevska rijeke je još u svom koritu, a rijeka Križevica zaplavila je i naselja Bare i naselje Žuti most gdje trenutno angažovana građevinska mehanizacija.

U saopštenju se navodi da će Republička uprava Civilne zaštite nastaviti da prati stanje na terenu i blagovremeno obavještava javnost o svim promjenama.

Mjesto Tišća - na putu Vlasenica - Šekovići. Drinjača presjekla put (foto Milanko Stevanović)
Mjesto Tišća – na putu Vlasenica – Šekovići. Drinjača presjekla put (foto Milanko Stevanović)

Ugrožen manastir Lovnica

Igumanija manastira Lovnica u Šekovićima Jovana rekla je večeras Srni da je manastirski kompleks ozbiljno ugrožen od bujice vode koja se sliva sa okolnih brda preko potpornih zidova.

„Potpuno smo odsječeni od svijeta, bujica je prešla mostove na prilaznoj saobraćajnici približno u visini od pola metra“, navela je igumanija Jovana.

Ona je dodala da monahinje koje borave u konaku manastira nisu u neposrednoj opasnosti. „Problem je što nam niko ne može prići. Zamolila sam vlasti u Šekovićima da vide ko nam može pomoći“, rekla je igumanija Jovana.

Tokom dana u opštini Šekovići nabujala Drinjača poplavila je nekoliko naselja, a lokalne vlasti večeras su proglasile vanredno stanje.

Rijeka Drinjača:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bXM-71kKmgg&feature=youtu.be]

Proglašeno vanredno stanje i u Bijeljini

U Bijeljini je večeras proglašeno vanredno stanje zbog opasnosti od poplave.

Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije ocijenjeno je da radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara treba uvesti neprestana dežurstva i staviti u pripravnost sve raspoložive snage za odbranu od poplava.

U izvještaju nadležnih službi istaknuto je da najveće probleme trenutno prave bujične vode i četiri rječice u Bijeljini koje prijete da ugroze puteve prema Zvorniku kod Janje i prema Brčkom u Donjoj Čađavici.

Protok Drine u stalnom je porastu, kiša pada cijelim gornjim tokom rijeke zbog čega se očekuje i dalji rast vodostaja, kao i izlivanje Drine kod Bijeljine u području vikend naselja u Amajlijama i u Janji.

Protok na hidrocentrali Zvornik u 18.00 časova dostigao je 1.556 metara kubnih u sekundi, a tokom noći očekuje se povećanje protoka do 1.800 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj Save sasvim blago raste i za sada nema prijetnji od njenog izlivanja u Semberiji.

Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije zaključeno je da su nasipi za odbranu od poplava na ovom području bezbjedni, a protežu se duž 40 kilometara obala Save, Drine i glavnog obodnog kanala.

Novi podaci sa terena biće razmotreni na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije u Bijeljini u ranim jutarnjim časovima.

U Doboju proglašena vanredna odbrana od poplava

Na području grada Doboja večeras je proglašena vanredna odbrana od poplava.

Vodostaj na mjernom mjestu rijeke Bosne u Doboju u 21.00 časova iznosio je 475 centimetara, sa tendecijom porasta, što je za 25 centimetara više od kote vanredne odbrane.

Građevinska operativa je trenutno angažovana na izgradnji nasipa na potoku Liješanj na ulazu u grad iz pravca Sarajeva, kao i nasipa u naselju Bare, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U Mjesnoj zajednici Donja Paklenica 20 stambenih objekata sa pomoćnim pratećim objektima je zapljavljeno, a stanovništvo je evakuisano.

Regionalni put Doboj – Gradačac je u prekidu u naselju Bušletić usljed izlivanja rijeke Lukavice.

U opštini Modriča u mjesnoj zajednici Vranjak zaseok Brijestovo, dijelu mjesne zajednice Koprivna i izbjegličkom naselju Dobori evakuisana je stoka, a stanovništvo je u pripremi za evakuaciju.

U izbjegličkom naselju Dobori trenutno se radi na ojačanju kritičnih tačaka na nasipu, a ekipe za spašavanje na vodi i pod vodom su u pripravnosti.

Vodostaj rijeke Usore u opštini Teslić je u porastu i u 21.00 čas iznosio je 350 centimetara.

Skoro 40 centimetara snijega na brdu Kmur

Snijeg kod FočeNa brdu Kmur kod Foče, na kome se nalaze televizijski, radio i telekomunikacioni predajnici, danas je palo skoro 40 centimetara snijega. Na održavanju predajnika angažovani su pripadnici Oružanih snaga BiH, a jedan od njih – Miroslav Pljevaljčić poslao je Srni fotografije koje je danas snimio na Kmuru.

>>> U opštini Zvornik proglašeno vanredno stanje. Nekoliko mjesta ostalo odsječeno (foto/video)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se