12 C
Zvornik
20. април 2024.

Ukrajini prijeti sudbina Jugoslavije

BERLIN – Evropska unija je počinila tešku grešku kada je pred Ukrajinu stavila izbor da se odluči ili za EU ili za Rusiju, piše u njemačkom izdanju „Wall Street Journala“.

Proruske demonstarcije u UkrajiniAutor teksta ističe da iskustvo iz bivše Jugoslavije, sa kojom, kako navode, Ukrajina ima sličnosti, pokazuje da uvijek kada zemlju podijeljenu iznutra stavite pred izbor „ili ili“ nužno slijede unutrašnje napetosti.

U listu podsjećaju da ime Ukrajina dolazi od istog korijena kao Krajina u Hrvatskoj, gdje je takođe iz sličnog razloga došlo do sukoba između Srba i Hrvata. Navode i da rijeka Drina predstavlja nekadašnju granicu između Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva, a da su kasnije taj region zauzele Osmanlije, što je, kako ističu, doprinijelo kompleksnosti i sukobima među lokalnim stanovništvom koje je tu živjelo.

„Zato nije nimalo slučajno da je upravo u BiH došlo do najkrvavijih sukoba tokom jugoslovenskog rata“, navode.

Podsjećaju da je u Jugoslaviji, isto kao i u Ukrajini, Drugi svjetski rat dodatno zakomplikovao odnose među lokalnim stanovništvom jer je dio bio za Nijemce, a dio se borio za oslobođenje od njemačke okupacije.

Zbog unutrašnjih kompleksnosti i istorijskog nasljeđa je potrebno, kako piše „Wall Street Journal“, pronaći rješenje u federalizaciji Ukrajine, čime bi se prebrodile unutrašnje napetosti.

„Ako se želi da Ukrajina ne završi kao Jugoslavija, zemlja se mora tako organizovati da bude most između Rusije i Evrope uz moto: ‘Prevladajte unutrašnje podjele mostom između Istoka i Zapada.’ Ako tako postavimo stvari, Ukrajina može izgraditi odnos sa EU, a istovremeno očuvati istorijske veze sa Rusijom“, navodi se u „Wall Street Journalu“.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se