14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

PANIKA I DEZINFORMACIJE! Vodostaji u stagnaciji. Zvornik trenutno ima putnu vezu samo preko graničnog prelaza Karakaj

Vodostaj na rijeci Drini je u opadanju i trenutni protok na Hidrocentrali Zvornik 3.000 kubnih metara u sekundi od 12 časova. Neki objekti u gradu Zvorniku su poplavljeni od podzemnih voda i kanalizacije. Najteža situacija je nizvodno od Zvornika u mjestima Karakaj, Čelopek, Ekonomija, Ulice… koji su odsječeni već nekoliko sati

Poplave u Zvorniku - 15. maj oko 15h (1)

20:11 – Vodostaj Drine i dalje u padu

Trenutni protok vode na HE Zvornik 2724 m³/s. Večerašnji maksimum protoka koji se očekuje je 2920 m³/s do jedan čas poslije ponoći, poslije toga prema procijenama zvaničnika realan je dalji pad količine vode koja prolazi kroz hidroelektranu Zvornik.

Dezinformacije o velikom protoku se šire, čak i preko javnih medija koje prati veliki broj građana.

19:40 – Ekonomija

Na snimku se vidi potkopana pruga u zvorničkom naselju Ekonomija i zaplavljeno naselje. ekonomija je jedno od najugroženijih naselja odsječeno još od sinoć. Radi se na dostavljanju pijaće vode i hrane za stanovništvo.

U naselju nema ni struje ni vode.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=48Uvq-_BChQ&feature=youtu.be]

>>> Fotografije i video koji nam šalju čitaoci: Spasavanje kola na Ekonomiji (foto/video)

19:15 – Klizište u Roćeviću i Gornjem Šepku

U Roćeviću i Gornje Šepku danas oko 15h krenula je zemlja da tone i da se kliza. Pokidane su cijevi od vode.

Klizište u Roćeviću
Klizište u Roćeviću
Klizište u Gornjem Šepku
Klizište u Gornjem Šepku

18:54 – Opada vodostaj Drine

Na HE Višegrad već od 12 sati ne mjenja se vodostaj i iznosi 1.070 m³/s. Protok Drine na hidroelektrani u Bajinoj Bašti je 1.330 m³/s, što je manje za 20% od prethodnog mjerenja. U Zvorniku 3000 m³/s što je isto izmjereno i u 12 časova

18:15 – Vodostaji na Drini, Sapni i Hoči u stagnaciji. Zvornik trenutno ima putnu vezu samo preko graničnog prelaza Karakaj

Vodostaj na rijeci Drini je u opadanju i trenutni protok na Hidrocentrali Zvornik 3.000 kubnih metara u sekundi, rekao nam je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Stevanović navodi da je do opadanja vodostaja Drine došlo nešto nakon 12 sati i da je protok od 3.000 kubnih metara u sekundi vrhunac vodenog talasa i on se već punih pet sati ne mijenja.

-Uzvodno, u gornjem toku rijeke Drine ista je situacija, protok na HE Višegrad i HE Bajina Bašta ne mijenja se već nekoliko sati. Ukoliko ne bude naglog pojačanja padavina, ne bi trebalo u toku večeri i noći da dođe do porasta rijeke Drine – rekao je Stevanović i dodao da je stagnacija vodostaja i na rijeci Drinjači i Sapni i voda se polako povlači.

– Još uvijek je daleko izvan riječnog korita i pravi velike štete, ali očekujemo da u ranim jutarnjim satima, kad se očekuje i prestanak padavina, počne polako i da se vraća u korita – istakao je Stevanović.

Ove dvije rijeke napravile su velike probleme u mjesnim zajednicama Karakaj, Čelopek, Tršić Ekonomija, kao i u Jardanu, Ceru, Malešiću, te Kamenici i Drinjači.

– Imamo probleme i u ostalim mjesnim zajednicama zbog ogromnih količina padavina i došlo je do pojave klizišta na brojnim lokacijama i do prekida više putnih pravaca i na lokalnim i seoskim putevima, tako da je nemoguće rješavati infrastrukturne probleme poput otklanjanja kvarova na dalekovodima. I vodosnabdijevanje grada je otežano, a trenutno vode ima u skoro svim dijelovima grada, ali sa smanjenim pritiskom, jer je izvorište Sopotnik najprije isključeno zbog nestanka struje, a kasnije zbog klizišta koje je napravilo veliku štetu na tom izvorištu. I od dva bunara na Tilić adi u funkciji je samo jedan – saopštio je Stevanović.

Načelnik je rekao da su i dalje u pekidu magistralni put Zvornik – Bijeljina i Zvornik – Vlasenica, kao i put Zvornik – Sapna, te da je jedina veza Zvornika sa svijetom granični prelaz, odnosno most na rijeci Drini u Karakaju prema Srbiji, i prema Tuzli, uz otežano odvijanje saobraćaja.

Načelnik Stevanović sa saradnicima obilazio je danas teren gdje je na licu mjesta vidio kakvo je stanje.

– U prvom redu mislim na ljude koji su angažovali vlastite džipove, čamce i učestvovali u evakuaciji pedesetak porodica i dosavljanju hrane i vode. Takođe ističemo zahvalnost pripadnicima profesionalne vatrogasne jedinice i Službe Civilne zaštite koji su već 48 sati bez prekida na terenu i pomažu sugrađanima – rekao je Stevanović.

On je  dodao da na terenu pomaže sedam pripadnika Oružanih snaga BiH sa tri vozila.

Na terenu je u toku i podjela hrane stanovništvu na području ugroženom poplavama.

>>> Galerija: Poplave u Zvorniku – 15. maj – 17h

 

17:59 – HE Mratinje: Stanje redovno i pod kontrolom

U Hidroelektrani Piva – Mratinje stanje je redovno, dok su vodotoci u akumulacionom jezeru pod kontrolom, saopšteno je Srni u ovom preduzeću.
U Hidroelektrani kažu da u akumulacionom jezeru ima mjesta za dotok novih voda.

„Trenutno je manji protok nego dotok voda u akumulacionom jezeru i ima mjesta da primimo još vode, ako nastave padavine u narednim danima. Tako da je stanje na Hidroelektrani Piva – Mratinje redovno i pod kontrolom“, rekao je Srni vođa smjene u Hidroelektrani Radomir Radonjić.

On je naglasio da je rukovodstvo Hidroelektrane u stalnom kontaktu sa kriznim štabovima u Goraždu i Višegradu, koje informiše o stanju na Hidroelektrani Piva – Mratinje.

„Stalno smo u kontaktu i kolege informišemo o stanju, koje je redovno i pod kontrolom, tako da od nas sa Hidroelektrane Piva – Mratinje neće niti može biti problema kada je riječ o vodostajima u tim dijelovima BiH i Republike Srpske“, rekao je Radonjić.

17:15 – Obezbijeđeni paketi sa hranom

Opština Zvornik obezbijedila je pakete sa hranom za stanovništvo na području ugroženom poplavama.

Dio paketa je distribuiran, a svi građani  koji imaju potrebu za paketima sa hranom mogu da se obrate na telefon broj 065/942-082.

15:52 – Panika i dezinformacije

Iz opštine Zvornik apeluju na građane da nema potrebe za panikom i da ne treba širiti, niti slušati dezinformacije o visokom vodostaju rijeke Drine.

Poplave u Zvorniku - 15. maj oko 17h (10)Rukovodstvo opštine Zvornik i nadležne opštinske službe u neprekidnom su kontaktu sa rukovodstvom Hidrocentrale Mali Zvornik, kao i sa rukovodstvom u hidrocentralama Višegrad i Bajina Bašta i prati se vodostaj koji trenutno na malozvorničkoj Hidrocentrali iznosi 3.000 metara kubnih u sekundi.

Ne očekuje se, s obzirom na količinu vode koja dolazi iz pravca hidrocentrala Bajina Bašta i Višegrad, da dođe do značajnijeg povećanja protoka rijeke Drine koji bi prouzrokovao još veće posljedice.

-Nema mjesta ni potrebe za dezinformacije i paniku o vodostaju rijeke Drine, jer se stanje konstantno prati i o svemu ćemo redovno obavještavati građani – saopštili su iz opštine Zvornik.

Zbog dezinformacija da plavni talas dolazi iz višegradske hidrolelektrane imamo informaciju iz zvanični izvora da to nije tačno.

Protok HE Višegrad u proteklih 6 sati je konstatno 1.070 kubika vode u sekundi. Očekuje se da počne uskoro i da opada. Razloga za pretjeranu brigu nema.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0srhL1yGQrc&feature=youtu.be]

16:03 – Vanredno je i u Malom Zvorniku

Klizište ka Velikoj Reci blokiralo je saobraćaj. Mašine rade na sređivanju puta. U Radalju (Jokići) dio puta odnijela voda, na izlazu iz sela, pravi se jezero. U Trešnjici prekid saobraćaja, javlaju nam sa lica mjesta

>>> Galerija: Poplave u Zvorniku – 15. maj – 15h

 

14:20 – Vanredna konferencija načelnika opštine

Na području zvorničke opštine stanje se od sinoć, kada je proglašeno vanredno stanje, pogoršalo i pogoršava se iz sata u sat, rekao je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Poplave u Zvorniku - 15. maj jutros (9)– Protok vode na Hidroelektrani (HE) Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, a jutros je bio ispod 2.000. Podsjetiću vas na katastrofalne poplave iz decembra 2010. godine kada je protok Drine bio oko 4.000 metara kubnih u sekundi, ali se ne mogu porediti sa ovim danas, jer tada nije bilo bujičnih vodotoka poput Sapne i Hoče koje nam sad prave probleme. Prognoze nisu optimistične, padavine i dalje ne prestaju i ukoliko dođe do povećanja protoka na HE Mali Zvornik za još par stotina kubnih metara, a imajući u vidu vodostaj Sapne, mislim da nas čeka jedna teška i neizvjesna noć – rekao je Stevanović novinarima.

On je saopštio da su neprohodni putni pravci magistralni put Zvornik – Bijeljina, Zvornik – Vlasenica, kao i put Zvornik – Sapna.

– Nastava u osnovnim školama, izuzev škole u Pilici je prekinuta do daljnjeg, Dječiji vrtić neće raditi u popodnevnoj smjeni, a sutra će raditi sa smanjenim kapacitetom, jer vjerovatno neće biti pitke vode. Suočeni smo sa problemom vodosnabdijevanja, jer zbog nestanka električne enrgije nije u funkciji izvorište Sopotnik, a iz sistema vodosnabdijevanja isključen je i jedan od dva bunara na Tilić-adi.

Koristim priliku da apelujem na stanovništvo koje se snabdijeva vodom iz gradskog vodovoda, ukoliko još imaju vode, da obezbijede zalihe za naredni period, jer postoji bojazan da će do kraja dana u poptunosti prestati vodosnabdijevanje grada. I snabdijevanje električnom energijom nije onakvo kakvo bi smo željeli, a ekipe Elektrodistribcije su na terenu i gdje god je moguće, otklanjaju kvarove – rekao je Stevanović.

On je saopštio da su najugroženije mjesne zajednice Čelopek, Tršić i Ekonomija, te da je teška situacija i u Jardanu, Ceru, Malešiću, Kamenici, kao i u Drinjači gdje ni najstariji mještani ne pamte takav vodostaj rijeke Drinjače gdje je evakuisano nekoliko domaćinstava, a takođe će do kraja dana svi oni koji su u opasnosti biti evekuisani, gdje god za to bude potrebe. Stevanović je naglasio i da je na području opštine pojavilo mnogo klizišta.

– Većina privrednih subjekata na prostoru naše opštine je ugrožena, na svu sreću proizvodnja u Alumini odvija se normalno iako značajan broj radnika jutros nije došao na posao zbog prekida putnih komunikacija. Veliku štetu i gubitke pretrpjela je Tehnomanija, a borimo se da sačuvamo gotove proizvode i magacin sirovina u Aleksandriji. Velike štete pretrpjela su i sva druga postrojenja koja se nalaze u Karakaju gdje se izlila rijeka Sapna – kazao je Stevanović.

On je dodao da je obezbijeđen prevoz pacijenata na hemodijalizu, kao svih hitnih slučajeva do Službe hitne pomoći.
Stevanović je saopštio da je nivo podruma u B- blokovima na području grada nizak, tako da je došlo do njihovog plavljenja.
– Mi ćemo pokušati u toku dana da organizujemo crpljenje vode iz najugroženijih prostorija u B blokovima, pratimo non stop stanje i pokušavamo da pomognemo najprije onima kojima je potrebna medicinska pomoć i hrana, a potom i svima drugima – rekao je Stevanović.

Načelnik opštine Zvornik saopštio je i da je obezbijeđen smještaj za sve one kojima bude potrebno, jer su Naredbom štaba svi ugostiteljski objekti obavezani da obezbijede određeni broj smještajnog kapaciteta i obroka, dokle god to bude potrebno.
Stevanović je saopštio i da su Oružane snage BiH poslale tri vozila koja imaju mogućnost kretanja po putevima koji su poplavljeni i gdje je visok vodostaj, kao i da je desetak pripadnika OS BiH stavljeno na raspolaganje Štabu civilne zaštite.

– Ono što je dobro jeste da vodostaj Sapne i Drinjače u njihovim gornjim tokovima opada polagano, Drinjača je na Raševu niža za 15 centimetara, a Sapna je u Petkovcima opala za 20 do 25 centimetara u odnosu na jutros, tako da kad bi se smanjio vodostaj Drine, Sapna ne bi predstavljala toliki problem, ali povećanje vodostaja Drine značajno utiče i na protok Sapne i na zadržavanje ogromnih količina vode u predjelu Karakaja i Ekonomije – rekao je Stevanović.

On je iskazao veliku zahvalnost pripadnicima policije, civiloj zaštiti, vatrogascima i posebno rezervnom sastavu civilne zaštite.
– Mi imamo blizu 100 pripadnika rezervnog sastava civilne zaštite i drugih dobrovoljaca koji pomažu u najugroženijem dijelu u Karakaju i Ekonomiji, a ja još jednom apelujem na sve sugrađane koji žele da pomognu, da se jave u opštinu ili u Štab civilne zaštite – pozvao je Stevanović.

Opštinski Štab za vanredne situacije Zvornik proglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Zvornik sinoć u 23,00 sata zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.

>>> Galerija: Poplave u Zvorniku – 15. maj – jutros

 

12:30 – U Zvorniku vanredno!

Drina raste iz časa u čas. Pojedini objekti u gradu su već poplavljeni od podzemnih voda i kanalizacije. Građani se pripremaju.

Magistrala je prekinuta kod autobuske stanice, pa se saobraćaj odvija kroz grad.

Neki internet operateri ne rade, dopune kredita za mobilne su u nedostupne, vodovod je u prekidu

Volonteri u Karakaju pune vreće za nasipe.

Dugotrajne obilne kiše uslovile su nestanak električne energije na izvorištu Sopotnik, tako da se grad i prigradska naselja vodom snabdijevaju isključivo sa izvorišta Tilić ada.

Zbog toga se očekuje da u toku dana bude neredovno snabdijevanje korisnika pijaćom vodom.

Obavještavamo građane da obezbijede određene količine vode na vrijeme.

Svi građani koji su ugroženi za pomoć se mogu obratiti Službi Civilne zaštite na broj telefona 056/210-853.

Stanje na terenu u zvorničkoj opštini mijenja se iz sata u sat, a poplave ugrožavaju skoro sve mjesne zajednice, dok je najteže stanje u Čelopeku, Ceru i Ekonomiji.

U toku noći saniran je veliki odron u gradskoj mjesnoj zajednici Srpska Varoš koji je prekinuo lokalni put i prijetio da zatvori protok rijeke Zlatice i izazove veliku poplavu. Mašine „Zvornik-puteva“ tokom čitave noći uklanjale su zemlju, tako da je put prohodan, ali se i dalje dežura na toj lokaciji.

Ekipe su na terenu i u mjesnoj zajednici Kamenica gdje se pojavilo klizište koje ugrožava dvije stambene kuće.

08:20 – Ugrožene sve mjesne zajednice. Voda došla do osnovne škole u Karakaju!

00:45 – U opštini Zvornik proglašeno vanredno stanje. Nekoliko mjesta ostalo odsječeno (foto/video)

 

Šaljite nam Vaše fotografije i video sa lica mjesta na mejl adresu zvornikdanas@yahoo.com ili u inboks na Fejsbuk stranici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se