12 C
Zvornik
29. марта 2023.

U privatnom magacinu pronađena roba iz humanitarne pomoći

MAGLAJ – Inspektori Poreske uprave Federacije BiH danas su u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca.

Sakupljena pomoč Crvenog krsta Kotor Varoš (Foto: SRNA)U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je u magacinu privatne kuće uskladištena određena količina prehrambenih artikala i sredstava za higijenu i tekstila, sa mogućom namjerom da se ista iskoristi u privatne svrhe, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

U toku kontrole inspektorima su se obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima. O utvrđenim činjenicama inspektori Poreske uprave FBiH su obavijestili policiju MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona zbog provjera i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, prenosi Klix.

Prilikom kontrole iz svoje nadležnosti inspektori su u Zavidovićima u trgovinskoj radnji „Boss“ zatekli robu bez porjekla (brašno i eurokrem Nutella) i u Žepču u trgovinskoj radnji „Kristina“ (mineralnu vodu i brašno).
Podsjećamo, zbog sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu, odnosno onemogućavanja da pojedinci zloupotrebe katastrofalno stanje prouzrokovano poplavama u cilju osiguravanja lične koristi i bogaćenja izvršene su ukupno 22 kontrole, od čega je 14 kontrola izvršeno na području Zeničko-dobojskog Kantona i 8 kontrola u Kantonu Sarajevo.

Zbog utvrđenih nepravilnosti na području Zeničko-dobojskog kantona izdata su četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Na području Kantona Sarajevo nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa zloupotrebom humanitarne pomoći.
Poreska uprava Federacije BiH i u narednom periodu nastavit će kontrole iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nezakoniti u radu poreskih obveznika.

(Klix.ba)

>>> DNO DNA: Prodaju vodu i hranu iz pomoći

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se