DruštvoVIJESTI

Tuzlanska kolona: Spaljivanje vojnika slave kao „dan pobjede“

U tuzlanskoj koloni bio je i devetnaestogodiši vojnik Goran Jokić. Njegove kosti majka Mara sahranila je 2007. godine…

Tuzlanska kolonaBIJELJINA – Zločin nad vojnicima JNA u Tuzli, koji su prije 22 godine izvršili pripadnici tadašnjih muslimanskih paravojnih snaga, još čeka svoj sudski epilog, a porodice i dalje traže posmrtne ostatke najmilijih kako bi ih sahranile?!

Najmanje 54 vojnika i oficira nekadašnje JNA ubijeno je na Brčanskoj malti, a 44. su ranjena, kada su tadašnje tuzlanske vlasti prekršile dogovor o mirnom povlačenju vojnika iz ovog grada.

Zločin u Tuzli rasplamsao je spiralu sukoba u tadašnjoj BiH, a preživjeli učesnici kolone i porodice ubijenih kažu da je do sada utvrđen identitet nekoliko desetina mladića, iako ih je bilo nekoliko puta više.

Zahvaljujući Odboru za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, koji je formirala Vlada Republike Srpske prije tri godine, majke i porodice imaju mogućnost da prisluže svijeće i polože bijele ruže na mjestu gdje su stradali njihovi najmiliji.

To čine organizovanim dolascima iz Bijeljine u namjeri da posvjedoče o zločinu i poruče da oni koji su zločin organizovali, naredili i izvršili moraju konačno da odgovaraju.

U tuzlanskoj koloni bio je i vojnik Goran Jokić, koji je imao 19 godina. Njegove kosti majka Mara sahranila je 2007. godine.

Devetnaestogodišnjak je bio i Ranko Lazić, a majka Živana je tek 2012. godine pronašla djeliće spaljenih kostiju svog dječaka. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici na groblju Pučile u Bijeljini.

Milenko Vujanović je na Brčanskoj malti samo jednom godišnje, na dan stradanja vojnika i oficira, uz policijsku pratnju prisluži svijeću ubijenom bratu Cvijetinu, najmlađem od petorice braće.

Cvijetin je bio vojno lice. Kada je ubijen imao je 25 godina, a toliko sada imaju dvojica njegovih sinova, od kojih je jedan vojno lice.

U zajedničku grobnicu u Bijeljini pohranjena je butna kost, 13 centimetara duga koščica, kojom su DNK metodom identifikovali Cvijetina…

Porodicama srpskih žrtava najteže je što ne mogu da u miru i samoći, zapale svijeću i da tuguju.

Pri izlasku vojne kolone iz Tuzle teško je ranjen tadašnji rezervni kapetan JNA Slavko Novaković.

„Vjerujem, prije svega, u Vladu Srpske da će istrajati u svojim namjerama i da će ovo korumpirano Tužilaštvo BiH početi da procesuira sve oni koji su vršili zločine u BiH“, kaže Novaković.

Iz Odbora Vlade Srpske naglašavaju da je važno da se majkama i porodicama ubijenih u Tuzli i na svim drugim mjestima u BiH omogući da posjete mjesta stradanja i odaju počast žrtvama na miran način, a da pri tome ne mora biti angažovan ogroman broj policajaca koji obezbjeđuju pomene u Sarajevu i Tuzli.

Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine prilikom mirnog povlačenja pripadnika JNA iz ovog grada.

Mučki, iz zasjede, paravojne formacije „patriotske lige“, „zelenih beretki“ i teritorijalne odbrane BiH napale su kolonu JNA, mada su tadašnje vlasti opštine Tuzla garantovale njen bezbjedan izlazak iz grada.

Datum spaljivanja vojnika u Tuzli danas slave kao – „dan pobjede“.

Zločin u Tuzli izvršen je 12 dana nakon sličnog napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojem su paravojne snage – „zelene beretke“, „patriotska liga“ i članovi tadašnje teritorijalne odbrane ubili i ranili pripadnike JNA koji su odlazili iz grada.

(SRNA)

Tagovi

3 komentara

  1. Nije kriv onaj koji ga je ubio ili spalio kao mladog vojnika vec onaj koji ga je stavio za volan a znao da se u Podrinjskim gradovima Zvorniku Foci Fisegradu Bratuncu Vlasenici Bijeljeni koji takodje pripadaju Tuzlanskoj regiji vrsi nevidjen pogrom Muslimanskog i Hrvatskog zivlja. Prema tome krivac za ovaj mladi zivot je u Beogradu sjedio osim ako vam zrtve za Srpstvo nisu toliko drage pa ih od dragosti drugima pripisijute i ujedno sa tim svoju savjest i grijehe perete isto kao i u drugom svjetskom ratu sto smo svi u skolama ucili a sto i danas djeca uce da je za sve njegove strahote krivac sjedio u Berlinu.Tako valjda treba i sad uciti buduca pokoljenja jer je logicki da je tad u BiH bio izazvani i od Strane Srbije isprovocirani rat i da je ta kolona samo trebala da napusti Tuzlu i da se onda okrene paljba po njoj ili da ode na neko drugo ratiste na kojem bi takodje Nesrbe ubijala. Prema tome cemu vise ove price i pisanja kao da su samo Muslimani i Hrvati rat vodili a Srbi samo sa kolonama mirno se vozali po gradovima.

    1. Pa dobro što nas okrivljujete za Srebrenicu ( mada je i tu nejasna slika još, al’ bistri se polako!!!), al’ ispade da smo krivi i za Dobrovoljačku i za Tuzlansku kolonu !!! NEKO JE OVDJE NEPOŠTEN tj. BREZOBRAZAN !!!
      PATOLOŠKA MRŽNJA izgleda postaje NEIZLJEČIVA BOLEST !!!

      1. Robi ,ti po obicaju kakis tu po forumima i velicas zlocine ,to nije dobro .mlad si it vjerojatno i ne trebas da branis zlocince i ubice mako da je.Srpski narod je polako shvatio u sta je uvaljen .Rezim slobodana milosevica je vratio Srbiju unazad i ukaljao ugled mnogima,Treaba se smoci i reci bilo je to i to i idemo dalje..nema onoga i oni su..to ne vodi nicemu .sve se lijepo i fino zna ko je sta uradio..pokusati da se odbrani nemoguce je procitan. je taj ruzni i podli nacin .baci ljagu na druge i lazi mozda se pokaze ko istina..nema od toga nista.prica je zavrsena za sve osim za vas pojedine srbe.KRIVI ste.oprostit se moze ali nikad se nesmije zaboraviti.

Back to top button
Close
Close