-3.6 C
Zvornik
29. марта 2023.

Stiven Sigal : I ja sam ratnik, kao i Srbi

„Mislim da Srbija ima divnu kulturu, ali i hrabre ratnike, a i ja sam sâm ratnik. Zato poštujem ljude u Srbiji i mislim da ćemo se prepoznati kao ratnici. To može da bude dobar početak.“

Stiven SigalStiven Sigal dolazi u Srbiju. Ali ne, Sigal ne dolazi u Beograd da snima novi film, kao što bi bilo za očekivati. Ne dolazi ni da se posebno zahvali televiziji B92 na kontinuiranom repriziranju njegovih najvećih filmskih hitova, na svoj način kultnih borilačkih filmova B produkcije. Neće dolaziti ni da bi posjetio državni vrh, kao što je išao u posjetu Vladimiru Putinu i drugim istočnoevropskim predsednicima. Mada, mogao bi da da koji koristan savjet.

Stiven Sigal dolazi u Srbiju, u okviru svjetske turneje, da bi se 24. juna publici u Sava centru predstavio kao muzičar. Da, ovaj nosilac crnog pojasa sedmi dan i aikido majstor, ima za sobom dva objavljena albuma Songs from the Crystal Cave (2005) i „Mojo Priest (2007), muzičke čitanke sačinjene pretežno od ritmova bluza, pomješanih sa pop ritmovima, džez improvizacijama, rege nijansama…

„Gospodine Sigal, zovemo vas iz Srbije, gde ćete nastupati 24. juna. Kada ste jutros pogledali raspored i videli da Vas čeka gomila intervjua sa novinarima iz Srbije, šta ste pomislili? Da li ste se zapitali gde je Srbija?“

„Možda nisam genije, ali nisam ni retardiran. I imam mnogo prijatelja iz Srbije“, odgovorio je Sigal. Probijanje leda moglo je da prođe i bez tenzija, ali šta je tu je. Nešto kasnije, tokom razgovora, nazrele su se male rupe u Sigalovom poznavanju Srbije, ali jedno je tačno procenio.

„Obišao sam cio svijet i ne bih mogao da kažem koliko je jedna zemlja zanimljivija od druge. Meni su sve veoma interesantne. Mislim da Srbija ima divnu kulturu, ali i hrabre ratnike, a i ja sam sam ratnik. Zato poštujem ljude u Srbiji i mislim da ćemo se prepoznati kao ratnici. To može da bude dobar početak“, objašnjava Sigal dodajući kako su pravi ratnici „oni ratnici koji se bore za mir, istinu i dostojanstvo“.

A kada Sigal probije led, tog 24. juna u Sava centru, publiku očekuju ne samo pjesme sa njegova dva albuma, već i mnoga iznenađenja koja, naravno, ne želi da otkriva.

„Nadam se da ću moći da vam pokažem mnogo nove muzike, bluza, kantrija, amerikane, nešto malo drugačije, uzbudljivije… Biće i mnogo novih pjesama“, najavljuje Sigal.

Možda djeluje kao iznenađenje za domaću publiku koja je navikla da ga gleda u akcionim filmovima gdje razbija sve oko sebe, ali Sigal je svijetu davno otkrio i svoju nježniju, muzičku stranu, koju je kritika odlično prihvatila. Prvu gitaru dobio je sa svega 12 godina, i od tada ih je skupio više od trideset.

„Počeo sam da sakupljam gitare još tokom kasnih šezdesetih, početkom sedamdesetih. Imam gitaru Džimija Hendriksa, gitaru Alberta Kinga, Alberta Kolinsa, Madija Votersa, Džona Li Hukera, BB Kinga. I sa skoro svima njima sam svirao… Rekao bih da je najveći uticaj na mene izvršio Albert Kolins. Vjerovatno sam najviše volio njegovu muziku.“

Listi svojih uzora i večitih inspiracija dodaje i imena kao što su LightninHopkins ili pak Stivi Vonder, sa kojim je sarađivao na svojim albumima.

„Stivi je divna osoba, divan muzičar i drag prijatelj i bila mi je čast da sa njim snimam na ploči“, kaže Sigal, dodajući kasnije kako s vremena na vrijeme prati i savremenu scenu. Slušam i nešto od aktuelne muzike. Recimo, slušam Lady Antebelum, ali i mnoge nove grupe. Čitam, pišem, gledam filmove…“

A kada ne istražuje svoje umjetničke potencijale, Sigal se ističe kao jedna od malobrojnih američkih zvijezda koja ne samo da glasno kritikuje aktuelnu administraciju predsjednika Baraka Obame, već uzima stvar u svoje ruke i sam rješava probleme oko sebe.

U svojem rijaliti programu Steven Seagal: Lawman koristi poziciju zamjenika šerifa u okrugu Džeferson u Luizijani kako bi se izborio sa kriminalcima. Ali ne želi da o tome suviše pohvalno priča.

„To je samo grupa momaka koje sam izabrao iz svog tima. Njih šest do dvanaest. Idemo okolo, pokušavamo da otkrijemo ubistva, silovatelje, oružane pljačke, pljačke banaka… Hvatamo te kriminalce i strpamo ih u zatvor“, objašnjava. „Radim najbolje što mogu kako bih napravim od svijeta što bolje mjesto za život.“

Posljednjih mjeseci njegov politički angažman zasjenio je filmski, pa se Sigal u medijima češće pojavljivao zbog kritika na račun Obame i pohvala na račun Vladimira Putina.

„Ne govorim protiv svoje vlade“, izričit je Sigal „koliko govorim ono za šta mislim da je istina. Stvar sa Amerikom je što mi imamo zakonom garantovanu slobodu govora. Morate da razumijete nešto. Mi imamo Obaminu adminstraciju sada, ovo je njegov drugi mandat. I za manje od dvije godine, bez obzira na to što drugi misle, on će otići sa mjesta koje sada ima. A kada ode, novi režim će doći. I nadam se da će taj režim učiti iz Obaminih greški, i da će to biti mnogo drugačiji režim“.

Posebnu lavinu komentara izazvao je i njegov govor na konferenciji konzervativaca održanoj u februaru u Finiksu, gdje je posredno poredio aktuelnog predsjednika SAD sa jednim od bivših, Ričardom Niksonom.

„Postoji velika šansa da će istina o situaciji u Bengaziju uskoro izaći na vidjelo. Ako se to desi, bez obzira na to da li će Obama podnijeti ostavku, biće to veoma, veoma veoma loše za njegovu administraciju“, smatra Sigal.

Ipak, kada je riječ o pohvalnim komentarima koje ima na račun Vladimira Putina, ovoga puta bio je znatno oprezniji.

„Reći ću to po posljednji put, jer mi ovakve izjave nisu donijele mnogo dobrog, i sve mi više donose nevolje. Ja vjerujem da je najvažnije da pokušam da od Rusije i SAD napravim saveznike. Mislim da bi ove dvije zemlje trebalo da budu prijatelji, saveznici. I naravno da se to razlikuje od onoga što sadašanja administracija želi, ili barem njen veći dio. Ali ja ostajem uz svoje mišljenje. Vjerujem da bi trebalo da budu saveznici umjesto da se uvlače u veliki, propagandni rat. U takvom ratu neće biti pobjednika, tu ćemo svi samo da izgubimo. To je sve što ću reći.“

Kada je riječ o filmovima, Sigal navodi kako u SAD za njega ima sve manje mjesta, zbog čega mnogo više radi u inostranstvu.

„Upravo sam završio snimanje filma u Rumuniji, a očekuje me i rad na filmovima u Kini. Mislim da su oni slijedeće veliko tržište i do sada su bili veoma dobri prema meni.“

Zanimljivo je da na snimanju u Rumuniji, gdje je završio film „A Good Man , pažnju nije privukla samo njegova uloga, već i gest koji je mnoge razniježio. Uslijed eskaliranja problema o psima lutalicama i donošenju novih zakona o njihovom uspavljivanju, Sigal je usvojio jednog od pasa iz prihvatilišta. I tvrdi kako je to primjer koji bi trebalo da slede i druge zvijezde.

„Ako već imamo superiorniju inteligenciju i dobar mozak, uvijek postoji način da prevaziđemo mnoge probleme. Mislim da je ključ u tome da se uvijek trudimo da prevaziđemo naše probleme, malo po malo, i da polako možemo osvojiti bitke.“

(B92)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se