4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Stigla dva ruska aviona sa humanitarnom pomoći

BEOGRAD – Dva ruska aviona sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom stigla su u Srbiju, saopštio je MUP.

Ruski avion Iljusin

Jedan avion sletio je na aerodrom „Konsantin Veliki“ u Nišu, a drugi na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i iskrcavanje je u toku. Pomoć će biti distribuirana ugroženim, poplavljenim područjima.

U pomoć Srbiji pristigli su i spasilački timovi iz Rusije, EU i zemalja regiona.

Novčanu i humanitarnu pomoć uputili su SAD i Euleks. SAD su donirale 100.000 dolara, objavljeno je u informaciji na sajtu MUP-a.

Pomoć je stigla iz Crne Gore i Makedonije, iz Slovenije helikopter „puma“ sa posadom i oko 20 slovenačkih spasilaca sa pumpama visokog kapaciteta koji su angažovani na ispumpavanju vode u termoelektrani Obrenovac.

U Obrenovac je iz Mađarske upućena spasilačka ekipa od 27 ljudi, opremljena čamcima i sanitetskim vozilima, kao i helikopter.

U Srbiju je iz Hrvatske stiglo deset pripadnika Civilne zaštite, tim za ispumpavanje pumpama velikog kapaciteta i tim za prečišćavanje vode.

Iz NJemačke je došao 15-člani tim za ispumpavanje pumpama visokog kapaciteta koji će biti angažovan na poplavom ugroženim područjima, a očekuje se da će danas iz te zemlje stići i helikopter.

Bugarski vatrogasci – spasioci opremljeni pumpama i čamcima za pomoć ugroženim domaćinstvima upućeni su u Jagodinu i Svilajnac.

Tim spasilaca iz Češke opremljen pumpama visokog kapaciteta, čamcem i vozilima učestvuje u spasavanju ljudi u Lazarevcu.

Pomoć ugroženima u poplavama poslao je i Kipar odakle su stigla dva čamca.

Ugroženom stanovništvu u Sremskoj Mitrovici u pomoć će stići 57 spasilaca iz Austrije opremljenih sa pumpama visokog kapaciteta i čamcima.

Francuski četrdesetočlani tim za spasavanje sa motornim čamcima i vozilima stići će ujutru u Srbiju.

U toku sutrašnjeg dana iz Bjelorusije će stići dva helikoptera „mi osam“ za spasavanje sa pokretnim mehanizmima, kao i humanitarna pomoć.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se