15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Srušena dva mosta, blokirano 50 kuća u Srpcu

SRBAC – Na području Srpca od poplava su srušena dva mosta, 50 kuća je blokirano, a mještani pet naselja proveli su noć u strahu od izlivanja odvodnih kanala i rijeke Vrbas u Lijevče polju.

Poplava vodostajU porastu je i nivo Save kod Srpca i nedostaje desetak centimetara do uvođenja redovnih mjera od poplava.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je Srni da je najveća šteta pričinjena u mjesnim zajednicama Kukulje, Lilić i Razboj na lijevoj obali Vrbasa, zatim u Poveliču, gdje se izlila istoimena rječica i Sitnešima, gdje su se izlile bujične vode zbog zapuštene kanalizacione mreže.

„Potopljeno je više stotina hektara oranica sa zasijanim usjevima, blokirano je 50 kuća, srušena su dva mosta, a na tri mjesta sinoć i tokom noći intervenisali smo dovoženjem vreća sa pijeskom i postavljanjem `zečijih` nasipa“, naveo je Vrsajković.

Prema njegovim riječima, tokom noći oborinske vode počele su da plave i širi dio gradskog jezgra i ugrožavaju elektropostrojenja Radne jedinice „Elektrodistribucije“, za čije je spašavanje zadužena Crpna stanica „Ina“ Srbac.

„Ispostavilo da najveći agregat, snage 100 kilovata, ne radi iz nepoznatih razloga, pa ćemo morati da utvrdimo odgovornost pojedinaca, jer su za njegovu nabavku i ugradnju uložena velika sredstva“, dodao je Vrsajković.

U prigradskom naselju Inađol vodom su bile okružene peradarske farme braće Slavka i Ratka Vukotića, a voda je stigla do nivoa temelja i nije prodrla u objekte.

Prestanak padavina i današnje sunčano vrijeme uticali su na zaustavljanje daljeg prodiranja vode.

„Štab Civilne zaštite Srbac dostavio je veći broj čizama ugroženjim domaćinstvima koja nisu prihvatila evakuaciju članova porodica i stočnog fonda, jer su ljudi grupno i pojedinačno preduzeli mjere samozaštite u skladu sa ranijim iskustvima kada su se susretali sa poplavama“, rekao je Vrsajković.

On je dodao da će, kada se voda povuče sa oranica, voćnjaka i stambenih i privrednih objekata, posebna opštinska komisija raditi na procjeni štete.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić juče je u popodnevnim časovima sa Vrsajkovićem posjetio više ugroženih naselja kako bi se uvjerio u štete koje su pričinile nabujale rječice Ina, Lepenica i Povelič i sagledao prioritete interventnog djelovanja Štaba Civilne zaštite.

Očekuje se porast vodotoka

Porast vodotoka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Bosne i Save očekuje se i narednih dana, ali ne i da budu poplavljena zaštićena područja, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Mihajlo Stevanović.

Stevanović je istakao da se očekuje da zbog veće dotoka pritoka sa teritorije Srpske rijeka Sava dostigne nivo redovne odbrane od poplava.

„Na svim ovim vodotocima doći će do izlivanja, ali ne očekujemo da dođe do plavljenja zaštićenih područja. Bujične vode manjih vodotoka, koje su se izlile, povući će se u naredna dva dana“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, pumpne stanice na melioracionim sistemima su u pogonu i uspijevaju da evakuišu vodu koja dotiče do tih sistema.

Podsjetivši da je dužina odbrambenih nasipa u Srpskoj oko 200 kilometara, Stevanović je naglasio da na nasipima ima djelimičnih oštećenja koja nisu sanirana i da 20 kilometara nasipa nema potrebno nadvišenje u odnosu na velike vode.

On je istakao da ima klizišta na popratnim nasipima i pokosima na obodnoj kanalskoj mreži, koja u ukupnoj dužini od 190 kilometara štiti područja od brdskih voda.

„Na vodotocima i objektima odbrane od poplava utvrđene su 134 mjere za sanaciju koje su sadržane u projektu hitne pomoći zaštite od poplava. Projekat se nalazi u realizaciji na regulaciji rijeke Vrbanje, izgradnji kanala Janjica, a potpisani su ugovori i za nekoliko obodnih kanala“, naveo je Stevanović.

Milica Đorđević iz Hidrometeoreološkog zavoda Srpske rekla je da je u pojedinim mjestima u Srpskoj od 14. aprila, kada su počele kišne padavine, pa sa prvim danima maja palo skoro 300 litara po metru kvadratnom.

Aprilski prosjek je, napomenula je ona, od 70 do 100 litara padavina po metru kvadratnom.

Đorđevićeva je navela da se u naredna dva dana ne očekuju padavine, a da su lokalni pljuskovi mogući u četvrtak, ponegdje u istočnom dijelu Srpske. Temperatura vazduha će porasti, pa će za vikend dostizati i 28, a ponegdje i 30 stepeni Celzijusovih.

Veće padavine očekuju se 12. i 13. maja, maksimalno do 20 litara po metru kvadratnom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se