13.1 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Slobodni mediji – osnovni stubovi demokratskog društva

SARAJEVO – Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, da su sloboda izražavanja i sloboda medija osnovni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima.

Peter Sorensen

„Ako nema slobodnih medija koji rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumijemo i razmatramo naše mjesto u svijetu i u zajednici“, konstatovao je Sorensen.

Čestitajući svim novinarima i medijskim kućama u BiH Svjetski dan slobode medija, Sorensen je istakao da treba poštovati važan posao novinara na terenu, posebno u područjima zahvaćenih sukobima.

Sorensen je naglasio da za EU slobodni i profesionalni mediji ne mogu biti predmet pregovora.

On je istakao da su obezbjeđivanje slobode izražavanja i slobode medija ključni prioriteti za EU i, kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa integracije u EU zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

„Kako bi promovisala slobodne medije koji rade u skladu sa najvišim etičkim i profesionalnim standardima, Evropska komisija je nedavno predstavila i promoviše Smjernice za podršku medijskih sloboda i integritet medija u zemljama u procesu proširenja EU“, naeo je Sorensen.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se