18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Prioritet – stabilizacija stanja na odbrani nasipa

ISTOČNO SARAJEVO – Prioritet u Bijeljini tokom dana bila je stabilizacija stanja na odbrani nasipa na kanalu Dašnica na lokalitetu Burum i Donje Crnjelovo, gdje je angažovano oko 1.000 ljudi, pet radnih mašina i više desetina kamiona, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Gradnja nasipa u Sremskoj Mitrovici
Na ugrožene tačke četiri kamiona Oružanih snaga BiH su prevozili vreće pijeska pokupljene iz grada gdje se voda povukla, a pune se i slažu nove vreće uz nasip.

U toku sutrašnjeg dana najavljen je dolazak predstavnika Ministarstva veterinarstva kako bi se što efikasnije isplanirala dezinfekcija i uklanjanje uginulih životinja.

Što se tiče prikupljanja i odvoženja uginulih životinja najviše poziva bilo je sa područja Janja, sa koje je odvezeno 39 ovaca, jedno tele, 172 komada peradi, dvije svinje i jedan pas.

Svi prikupljeni leševi uginulih životinja odveženi su na Eko-Dep gdje je iskopana velika jama kapaciteta 100 tona planirano je da se ukopavanje vrši etažno, a da se svaki sloj prekriva slojem kreča.

Kod „Mesoprodukta“ dovezeno oko 40 bikova i sto svinja, a ispod Obriježa dovezeno je oko 200 grla krupne stoke i 100 svinja.

Na ovom punktu nedostaje sijeno i mljeveni kukuruz.

„Žitopromet“ je obezbjedio određenu količinu hrane za stoku, dok su građani sami obezbjedili sijeno.

U gradu se provodi plansko snabdijevanje ugroženih građana po mjesnim zajednicama, čišćenje ulica sa kojih se voda povukla, crpanje vode iz poplavljenih i javnih ustanova i preduzeća.

Provode se i higijensko-epidemiološke mjere zaštite.

U evakuacionim centrima je ukupno smješteno oko 1.000 ljudi i ova cifra često varira, jer neki dolaze a neki odlaze kod rodbine i prijatelja.

Granična policija ističe problem zaustavljenih 150 kamiona na Graničnom prelazu Rača kojim dostavljena hrana i voda, jer ne mogu krenuti zbog raskvašene podloge puta na dionici Graničnog prelaza Rača do starog graničnog prelaza Rača.

Električna energija koja je iz preventivnih razloga isključena u poplavljenim dijelovima grada uključuje se sukcesivno kako se voda povlači iz poplavljenih dijelova.

Telefonske linije se osposobljavaju u skladu sa uključivanjem električne energije, s tim što se za neke dijelove grada napajanje telefonske mreže vrši preko agregata.

Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu a, radi prevencije i preporučuje se da se prije upotrebe prokuva.

Još uvijek je blokiran putni pravac Bijeljina – Brčko.

Upućen je zahtjev Republičkoj upravi civilne zaštite za angažovanje helikoptera za izviđanje i evakuaciju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se