13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Povećati nivo zaposlenosti u Srpskoj

KOZARSKA DUBICA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas čestitke svim zaposlenim radnicima u Republici Srpskoj, ali je istovremeno izrazila nezadovoljstvo što nivo zaposlenosti nije viši nego što je sada.

Željka Cvijanović (Foto: SRNA)

„Danas je dan kada treba da uputimo čestitke svim našim zaposlenim radnicima, ali naravno da smo nezadovoljni što nivo zaposlenosti nije viši i što struktura zaposlenosti nije odgovarajuća. To je situacija u cijeloj regiji, čak i u nekim drugim zemljama koje nisu u regiji, a koje su nekada bile industrijski i privredno veoma razvijene“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Kozarskoj Dubici.

Ona je poručila da je cijeli region pogođen krizom, te da je ovo područje, osim krize, u cijelom poratnom periodu izloženo mnogim transformacijama i tranzicijama.

„Izražavam nadu da će stvari krenuti nabolje. One su, ustvari, već krenule nabolje, jer smo, uprkos krizi i svim efektima koje ona prouzrokuje, uspjeli da stabilizujemo određene privredne subjekte, oživimo neke koji su bili apsolutno mrtvi, a isto tako da se otvori perspektiva za otvaranje novih radnih mjesta“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je apsolutni prioritet u životu svakog čovjeka da ima posao i naglasila da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da gradi takav ambijent.

Cvijanovićeva je izrazila žaljenje što nivo zaposlenosti u Srpskoj nije viši i precizirala da je tokom prošle godine nezaposlenost smanjena za 2,7 odsto.

„Ove godine bilježimo dodatno smanjenje nezasposlenosti za 1,7 odsto. To je ohrabrujući pokazatelj, ali ne možemo time da budemo zadovoljni i moramo da smanjujemo nezaposlenost većim intenzitetom“, rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da svi moraju da shvate da današnji svijet nije više svijet u kome postoje veliki socijalistički giganti, u koje svako jutro uđe nekoliko hiljada ljudi.

„Zadovoljna sam što je stabilizacija privrede Republike Srpske izvršena i što mi u Srpskoj nismo pravili rezove kakve su pravile države u regiji – Hrvatska, Srbija i druge, u smislu povećanja poreskih stopa i uvođenja novih vrsta poreza koji opterećuju privredu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske u ovoj godini, zajedno sa socijalnim partnerima, radila na povećanju plata i penzija i na smanjenju nameta privredi, te naglasila da takav primjer trenutno ne postoji u cijeloj regiji.

„Cilj nam je bio da održimo stabilnost privrede i damo određenu sigurnost i onima koji isplaćuju platu. Iako se uvijek solidarišem sa radnicima, moramo da poštujemo i razumijemo i poslodavce i ljude koji obezbjeđuju plate tim radnicima“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da svi zajedno moraju da rade kako bi se omogućilo otvaranje radnih mjesta za što veći broj ljudi.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik te stranke Nada Tešanović, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić prisustvovali su danas u Kozarskoj Dubici, na izletištu kod manastira Moštanica, okupljanju članova i simpatizera stranke koje je, povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada – 1. maja, organizovao Opštinski odbor SNSD-a Kozarska Dubica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se