14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Povećanjem cijena cigareta do smanjenja broja pušača

BANJALUKA – Sa povećanjem cijena duvana i duvanskih proizvoda direktno se smanjuje broj novih pušača, pokazatelji su Svjetske zdravstvene organizacije.

Cigarete

Smanjuju se i broj cigareta koje dnevno koriste stalni i povremeni pušači, kao i dostupnost cigareta mladim ljudima, a povećava broj bivših pušača.

Prema podacima nadležnih službi u Republici Srpskoj, s povećanjem poreza i akciza na cigarete smanjilo se korištenje duvana i duvanskih proizvoda, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 2009. godine u BiH bilo je prodato 534 miliona akciznih markica, a 2013. godine 336 miliona.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić naglasio je da je primjena zakona koje se odnose na zabranu reklamiranja cigareta, prodaje cigareta maloljetnim licima, te zabranu pušenja na javnim mjestima vrlo dobra posebno u gradskim sredinama.

Prema njegovim riječima, naredni korak u kontroli konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u javnom prostoru jeste potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

LJekar socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Stela Stojisavljević istakla je da je pušenje bolest zavisnosti, a ne loša navika kako se to često u javnosti interpretira, te da je pušačima neophodna medicinska pomoć ukoliko žele da prestanu konzumirati duvan.

Ona je naglasila da je pušenje vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, karcinoma pluća, usta i usne duplje, bolesti reproduktivnih organa, te da samo jedna cigareta sadrži više od 4.000 hemijskih supstanci od kojih je 50 kancerogeno.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj Darko Marković rekao je da su preliminarni rezultati istraživanja među djecom urasta od 13 do 15 godine u Srpskoj, provedenog tokom prošle godine, pokazali blagi porast svakodnevnih pušača tog uzrasta od 2008. do 2013. godine sa 7,7 odsto na 7,9 odsto.

On je dodao da se među anketiranom djecom povećao broj djevojčica koje konzumiraju cigarete, a smanjio broj dječaka, te da ih je 58,9 odsto izloženo pasivnom pušenju kod svojih kuća.

Nadležni u ovoj oblasti, podsjećajući da pri domovima zdravlja u Republici Srpskoj postoje obrazovani timovi za odvikavanje od pušenja, pozvali su sve koji konzumiraju duvan i duvanske proizvode, a žele to da prestanu da se jave svom porodičnom ljekaru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se