9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Potop u BiH i regionu

Kiša koja neprestano pada već dva dana dovela je do pljavljena i izlivanje velikog broja vodenih tokova u državi i regionu

Miljacka Sarajevo

>>>Poplave u Zvorniku: Izlile rijeke i potoci

Upaljen crveni meteoalarm, moguće poplave

U većem dijelu Bosni i Hercegovini sutra se očekuje opasno vrijeme, piše novinska agencija Patria.

Kako je najavljeno u Federalnom hidrometeorološkog zavodu očekuju se obilnije padavine i to čak 20 do 50, a negdje i više od 50 mm kiše.

‘’Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite se o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela’’, navode iz Zavoda.

Crveni meteoalarm upaljen je na području Višegrada, što znači da je vrijeme izuzetno opasno te da se prognozira iznimno intenzivan meteorološki događaj.

‘’Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uslovima i budite spremni na izvanredne mjere’’,  navode u Zavodu.

Obilnije padavine najviše se očekuju u centralnim i sjeveroistočnim dijelovima BiH. Većina rijeka, izuzev Bosne imala je trend opadanja vodostaja, ali će tokom noći usljed padavina doći do porasta te nisu isključene poplave, piše NAP.

Srebrenica: Bujice uništavaju puteve i usjeve

Snažne bujice izazvane neprekidnim obilnim padavinama pričinile su velike štete na lokalnim putevima i usjevima u srebreničkoj opštini, rečeno je Srni u Štabu Civilne zaštite ove opštine.
Bujice su odnijele makadam sa mnogih lokalnih puteva, nanijele drveće i grane i zapušile mnoge propuste i mostove što je dovelo do prekida saobraćaja za selo Gnionu i još neke zaseoke.

„Štete na makadamskim putevima su ogromne“, ocijenio je Danko Mirović, vlasnik firme „Trend“, čija je mehanizacija angažovana na sprečavanju poplava i osposobljavanju lokalnih puteva za saobraćaj.

Srebrenica
Srebrenica

Nabujala rječica Križevica izlila se iz korita po zasijanim njivama u naselju Gostilj i u Dugom Polju, a najkritičnije je u naselju Žuti Most.

Član Opštinskog štaba civilne zaštite Cvijetin Maksimović izjavio je Srni da je evakuisana stoka iz štala u naselju Žuti Most, te da je angažovana i mehanizacija građevinskih firmi za pročišćavanje propusta i nasipanje kamena na ugrožene dionice nasipa oko Križevice.

U opštinskom Odjeljenju za privredu potvrđeno je da je kiša pričinila i veliku štetu poljoprivrednicima, i da su bujice sa tek zasijanih strmih njiva odnijele većinu usjeva.

Kiša na području Srebrenice već 48 časova pada jakim intenzitetom.

Rogatica: Pod vodom oranice, kuće i firme

Na području Rogatice izlila se rijeka Rakitnica i poplavila zasijana polja, voda se ulila u podrume nekoliko kuća, a ugroženi su i proizvodni pogoni Prerade mesa „Vizion“ i Fabrike drveta „Ikonić komerc“.

Iz proizvodnih hala preduzeća „Vizion“ radnici su evakuisali stoku i gotove suvomesnate proizvode, a bageri prave nasipe da se voda ne bi ulila u pogon za proizvodnju mesa.

Građevinske mašine angažovane su i na izgradnji nasipa oko kruga preduzeća „Ikonić komerc“, a vlasnik Duško Ikonić kaže da je pod vodom već 15 dunuma zemljišta sa skladištem balvana i gotovih proizvoda.

„Ukoliko voda poraste još jedan metar, nećemo je moći spriječiti da poplavi i proizvodne pogone“, rekao je Ikonić.

Na jednom mjestu, na oko kilometar nizvodno od grada, voda se skoro izlila na magistralni put Rogatica – Ustiprača. Nekoliko malih mostova preko Rakitnice su poplavljeni, tako da su pojedina sela odsječena od svijeta.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je da su ugroženi i rezerovari na izvorištu Zilićine, da se voda u gradskom vodovodu muti i da će biti neupotrebljiva za piće.

„Iako je ovo nezapamćena poplava, apelujemo da nam Vlada i ‘Vode Srpske’ pomognu u o realizaciji projekta regulisanja rijeke Rakitnice koja nam u poplavama čini ogromne štete svake godine“, naveo je Puhalac.

Opštinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i prati razvoj situacije.

Rogatičani se pribojavaju da s obzirom na prognoze kiša neće prestati i narednih dana ne budu poplavljene i kuće koje su najbliže koritu rijeke Rakitnice.

Kiša zaplavila njive

Kiša koja od noćas bez prestanka pada u Bijeljini zaplavila je njive i Semberija danas izgleda kao poplavljeno područje, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovom gradu LJubo Maletić.
On kaže da su usjevi u nekim njivama koje je obišao pod vodom visine i do 20 centimetara.

„Pšenica je polegla i oboljela, ove godine neće biti roda, a i kukuruz je u katastrofalnoj opasnosti da istruli u zemlji, ako kiša nastavi da pada“, rekao je Maletić.

Prema njegovim riječima, vremenske neprilike prijete da potpuno unište ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, a nema načina da se ona na bilo koji način odbrani od kiše.

Maletić kaže da seljak i kada kiša stane najmanje 10 narednih dana ne može da uđe u njivu zbog vlažnosti, a agro rokovi ističu i u junu na ovom prostorima nikada niko nije sijao.

On podsjeća da u Semberiji od poljoprivrede živi više od 8.000 domaćinstava, da su poljoprivrednici zaduženi i da je za ovu populaciju situacija veoma teška i bez neravnopravne borbe protiv prirodnih nepogoda.

Maletić se nada da će kreditori i vlast u Republici Srpskoj imati razumijevanja za poljoprivrednike i da će u godini u kojoj, kako kaže, gotovo i neće biti žetve, njihovi dugovi biti odgođeni ili otpisani.

Meteorolozi najavljuju da će u Semberiji u naredna tri dana pasti i do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

U opsnosti vikend naselja kod Bijeljine

Protok Drine na hidrocentrali u Zvorniku od jutros raste zbog čega se u popodnevnim časovima u Bijeljini može očekivati izlivanje rijeke u vikend naseljima Amajlije i Janja, potvrđeno je Srni u gradskom odsjeku Civilne zaštite.
Protok Drine je u 8.00 časova bio 920 metara kubnih u sekundi, dva sata kasnije već 1.200 metara kubnih u sekundi, a sa hidrocentrale je najavljeno da bi protok u popodnevnim časovima mogao dostići 1.500 metara kubnih u sekundi.

Kod ovakvog protoka Drina se već godinama unazad izliva iz korita u plavnoj zoni naselja Amajlije i Janja gdje se nalazi nekoliko stotina vikendica.

Stručni saradnik u odsjeku Civilne zaštite Milenko Petričević rekao je da su za sada svi vodotoci Semberije u koritima, vodostaj Save izmjeren jutros je 510 centimetara i ispod je kote redovne odbrane od poplava kod vodostaja od 650 centrimetara.

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite stalno su na terenu, a građani do sada nisu prijavili veće probleme.

Petričević je naveo da ima prijava o zakrčenim kanalima uz puteve, što treba rješavati u službi komunalnih poslova, ali su pripadnici Civilne zaštite ipak danas izašli na teren u naselju Pučile gdje je voda zaplavila dvorište porodične kuće u kojoj starica živi sama.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, očekuje se da će u naredna tri dana do 17. maja na području Semberije pasti od 100 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su upozorili da se u ovom području može očekivati porast vodostaja Drine i njenih pritoka.

U Bijeljini je zbog rasta vodostaja Save 5. maja proglašena redovna odbrana od poplava, koja je ukinuta 9. maja.

Zabranjen prelazak preko mosta na Drveniji u Sarajevu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranili su pješacima prelazak preko mosta na Drveniji u Sarajevu zbog povišenog vodostaja rijeke Miljacke.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopšteno je da je vodostaj Miljacke, koja protiče kroz Sarajevo, najveći u posljednjih deset godina i iznosi 244 centimetra.

I federalni mediji javljaju da su vodostaji rijeka na području Kantona Sarajevo enormno porasli. U Otesu, na području Ilidže, ugroženo je 70 kuća, od kojih je 40 useljenih. U Mjesnoj zajednici Osjek rijeka Miljevina se izlila. Trenutno je ugroženo oko 35 kuća, a sedam kuća je poplavljeno.

Rijeka Bosna u Reljevu dostigla je visinu od 410 centimetara, a u Zenici 364 centimetra. Vodostaj rijeke Jale u Tuzli je 185 centimetara.

U Sanskom Mostu rijeka Sana je nabujala do 195 centimetara, dok Una sa pola metra u Bihaću ima najniži vodostaj.

Šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu bezbjednosti BiH Idriz Brković rekao je da su sugerisali Federalnoj upravi Civilne zaštite da se prate stanje na mostovima da ne bi došlo do stvaranja brana i time do izlivanja Miljacke na mjestima gdje ne bi trebalo doći do toga, s obzirom da rijeka Miljacka nosi velike količine drveća.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak potvrdio je da su Sarajevo i Tuzla poplavama najugroženija područja u Federaciji BiH.

U Stuparima kod Kladnja izlila se rijeka Suha i poplavila desetak stambenih i pomoćnih objekata. Na terenu su pripadnici Opštinskog štaba Civilne zaštite. Zbog blizine i visine te rijeke danas je obustavljena nastava u Osnovnoj školi u Stuparima.

Kantonalna uprava Civilne zaštite Tuzla saopštila je da je rijeka Spreča na području Gračanice poplavila oko 60 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta, dok je na području opštine Doboj Istok pod vodom oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ekipa Centra Civilne zaštite Visoko saopštila je da su rijeke Bosna i Fojnica na granici izlivanja, ali i jedna i druga su još unutar korita.

Bratunac: Prijeti izlivanje Križevice

BratunacKiša koja neprekidno na području Bratunca pada dva dana, dovela je do naglog porasta vodostaja rječice Križevice i opasnosti od njenog izlijevanja iz korita, izjavio je Srni načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović.

On je rekao da je opština Bratunac danas angažovala četiri firme, koje svojom mehanizacijom treba da zaštite ljude i imovinu od poplava u naseljima pored ove rijeke.

Mlađenović je rekao novinarima da je nivo Križevice, koja protiče kroz urbani dio Bratunca, u ranim popodnevnim časovima dostigao kritičnu tačku.

„Ostalo je samo nekoliko centimetara do izlivanja Križevice i zbog toga smo bili prinuđeni da angažujemo bagere i druge mašine. Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice, koji pokušavaju da podizanjem nasipa spriječe poplave na najkritičnijim mjestima“, istakao je Mlađenović.

Mještani prigradskog naselja Podgradac kažu da se u tom naselju Križevica počela izlivati i da prijeti da ozbiljno ugrozi nekoliko kuća i pomoćnih objekata.

Iz opštinske Civilne zaštite saopšteno je da je danas porastao nivo vode u Glogovskoj rijeci i Drini, ali da se one nisu izlile iz korita.

Križevica i Glogovska rijeka su u posljednjih nekoliko godina pričinile milionske štete na stambenim i drugim objektima, te usjevima i voćnjacima na području Bratunca.

Loznica: Grade se nasipi

Loznica
Loznica

Grаdsкi štаb zа vаnrеdnе situаciје u Lоznici јutrоs је nа vаrеdnоm zаsjеdаnju, rаzmоtrао situаciјu duž vоdоtокоvа којi su u pоrаstu zbоg оbilnih pаdаvinа nа tеritоriјi Lоznicе. Sа pеdеsеt litаrа vоdеnоg tаlоgа dо 9 čаsоvа i pеriоdа višеdnеvnе кišе u prоtекlој sеdmici dоšlо је dо izlivаnjа rijеке Štirе nа Zајаčкоm i Bаnjsкоm putu, zаtim Bоlničкоg pоtока u Кlupcimа nа ušću u rекu Žеrаviјu i mjеsnој zајеdnici Stеpа Stеpаnоvić.

U urbаnim dijеlоvimа grаdа vоdа sе zаdržаlа uslijеd zаčеpljеnjа каnаlizаciоnе mrеžе i nеprоčišćеnih каnаlа. Vоdоstај Јаdrа је u pоrаstu, аli nеmа vеćе pоplаvе. Rijеčicа Кrivаја nе mоžе dа primi sаv vоdеni tаlоg pа su dijеlоvi Lipnicе i Lipničкоg Šоrа pоd vоdоm. Prеmа infоrmаciјаmа Vаtrоgаsnо – spаsilаčке јеdinicе, Pоliciје i Cеntrа zа оbаvjеštаvаnjе niје bilо prекidа u snаbdijеvаnju struјоm i piјаćоm vоdоm.

Коmаndаnt Grаdsкоg štаbа zа vаnrеdnе situаciје grаdоnаčеlniк Vidоје Pеtrоvić sа коmаndаntоm Vаtrоgаsnо spаsilаčкоg bаtаljоnа iz Šаpcа Кrstivојеm Коvаčеvićеm i sаrаdnicimа оbilаzi кritičnа pоdručја, Fоrmirаnо је pеt rаdnih grupа које su zаdužеnе dа rеdоvnо prаtе svе prоmjеnе nа ugrоžеnim zоnаmа rаdi prеduzimаnjа prеvеntivnih mеrа. Меhаnizаciја је intеrvеnisаlа nа Štiri коd mоstа nа Grаdilištu.

Uspоstаvljеnа је коmuniкаciја sа Јаvnim prеduzеćеm „Srbiја vоdе“ zа stručnu pоdršкu rаdi iznаlаžеnjа nајbоljеg rijеšеnjа zа vеću prоtоčnоst Bоlničкоg pоtока. U Јаvnоm prеduzеću „Nаš dоm“ pоčеlо је punjеnjе vrеći pеsкоm zа оdbrаnu оd vеćih vоdеnih tаlаsа. Upоrеdо sе оdviјајu акtivnоsti Higiјеnsко – еpidеmiоlоšке službе а spаsilаčкi vоd iz Šаpcа sprеmаn је dа еvакuišе pоplаvljеnе i sа Crvеnim кrstоm pruži pоmоć zа stаrа i bоlеsnа licа. Grаdsкi štаb је u stаlnој коmuniкаciјi sа prеdsеdnicimа mеsnih zајеdnicа i grаđаnimа pоsrеdstvоm tеlеfоnа 879 293. Uкоliко sе uкаžе pоtrеbа bićе аngаžоvаnа i drugа pоmоć u оprеmi i hrаni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se