14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

POPLAVE U SRPSKOJ ŠESTI DAN: Dan žalosti

U Republici Srpskoj danas je dan žalosti zbog stradalih građana u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Republiku Srpsku, saopšteno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

Saniranje štete od poplava u Banjaluci (Foto: SRNA)Prema ovoj odluci Vlade, na svim zgradama javnih istitucija u Republici Srpskoj zastave će biti spuštene na pola koplja, ugostiteljski objekti neće puštati muziku, a javni emiteri su dužni programsku šemu prilagoditi danu žalosti.

U poplavama u Republici Srpskoj do sada je, prema zvaničnim podacima, poginulo 17 ljudi.

Humanitarni broj za pomoć 1458, instrukcije za uplate deviznih sredstava

Pomoć stiže i sa Bermuda i iz Meksika

Nole: Srce mi se cepa… Živeli svi narodi bivše Jugoslavije, neka je Bog uz vas

KAMIONI ZA ODVOZ OTPADA KRENULI KA DOBOJU

Pedeset kamiona kipera prevoznika iz banjalučke regije uputilo se jutros prema Doboju, kako bi počeli sa utovarom i odvozom otpada iz tog grada, koje je ostalo nakon povlačenja vode.

Deset kamiona iz Banjaluke je na putu prema Prnjavoru, gdje ih na gradilištu autoputa u Prnjavoru čeka još 40 kamiona, odakle će se u koloni uputiti prema Doboju.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću  saopšteno je da se dolazak kamiona u Doboj očekuje oko 9.30 časova.

U saopštenju se dodaja da je u Doboju na raspolaganju i šest utovarivača, koje je obezbijedio lokalni prevoznik iz Doboja, koji će vršiti utovar otpada u kamione.

Koordinator ovih aktivnosti je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Klizište iznad Starog mosta u Malom Zvorniku - 20. maj (1)

Opasnost se i dalje nadvija iznad Drine i Zvornika! Klizište svuklo kuću sa vrha (foto/video)

Sergej Ćetković za postradala područja Srbije i BiH

BRATUNAC: STIŽE POMOĆ, SANACIJA SE NASTAVLJA

U bratunačkoj opštini nastavlja se otklanjanje posljedica od poplava, a angažovana mehanizacija radi na saniranju prioritetnih puteva i klizišta.

Načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović naveo je da je Bratuncu potrebno još teških mašina i gorivo za njihov rad da bi se sanirali veliki odroni i klizišta, kao i putevi, jer su svi u velikoj mjeri oštećeni.

On je rekao da je o tome juče razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je posjetio ovu opštinu, i da očekuje pomoć Vlade Srpske u tom smislu.

Na bratunačkom području ima više od 200 klizišta, a pojavljuju se i nova. Klizišta ugrožavaju više od 20 kuća i mnoge pomoćne objekte, te nekoliko mjesnih grobalja. Neke kuće su iseljene, jer nisu više uslovne i bezbjedne za stanovanje.

Oko 2.000 kuća i mnogi drugi objekti bili su poplavljeni. Poljoprivredni usjevi su na većini njiva uništeni ili se može očekivati tek polovičan rod na nekim parcelama.

Snabdijevanje strujom i vodom je uredno i voda iz gradskog vodovoda je ispravna za piće. Rade telefonske i internet veze.

Škole i druge ustanove i institucije u ovom mjestu redovno rade.

Porodice čije su kuće i druga imovina bili poplavljeni rade na čišćenju i pranju prostorija da bi se obavila njihova dezinfekcija i isušivanje.

Vidljiva je solidarnost građana, jer mnogima na otklanjanju posljedica pomažu oni koji nisu bili zahvaćeni poplavama.

Pomoć u ovu opštinu stiže i prihvata se na punktu u Vatrogasnom domu gdje volonteri Crvenog krsta pripremaju pakete hrane i drugih potrepština i distribuišu ih do ugroženih porodica na terenu na osnovu spiskova koje im dostavljaju štabovi za odbranu od poplava u mjesnim zajednicama.

Sinoć je stigao kamion sa sedam tona pomoći koju su prikupili opština, građani i nevladine organizacije iz Višegrada za ugroženi narod Bratunca.

Štab za vanredne situacije Zvornik propisao obaveznu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizacija u poplavljenim objektima

GENERAL ZEC: POTREBNO IZVRŠITI ASANACIJU GRADA

U Doboju je potrebno izvršiti asanaciju grada da ne bi došlo do epidemije zaraznih bolesti, izjavio je povjerenik Štaba za vanredne situacije za Doboj general Momir Zec.

General Zec je nakon sastanka sa predstavnicima Gradskog štaba za vanredne situacije rekao da je potrebno očistiti grad, oprati, obezbijediti vodosnabdijevanje i pustiti električnu energiju da građani ponovo mogu normalno živjeti.

„Današnje obaveze su da se sa raspoloživom mehanizacijom grada i uz ispomoć 50 kamiona iz drugih krajeva, koji su pod mojom nadležnošću, izveze smeće koje su građani iznijeli iz svojih objekata. U zavisnosti od dinamike radova sutra će početi pranje grada“, rekao je general Zec novinarima.

On je dodao da bi konvoj trebalo da stigne na jedan od parkinga u gradu u pratnji policije.

Prema njegovim riječima, čišćenje grada će se odvijati prema utvrđenom planu koji uključuje rejone i ulice.

General Zec je procijenio da bi u toku dana moglo biti puštena tehnička voda i struja u gradu Doboju.

On negira da je spriječio konvoj pomoći iz Hercegovine upućen za Doboj i da ga je preusmjerio za Banjaluku, uz napomenu da to nije njegova nadležnost i da se za to pitanje treba obratiti Crvenom krstu i drugim institucijama.

General Zec je istakao da je njegova misija da se izvrši asanacija grada Doboja, a ostale obaveze treba da odrađuje lokalna vlast.

VODOSTAJ RIJEKA U OPADANJU

U Doboju je vodostaj Bosne u opadanju, nastavljene su aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih i prizemnih prostorija, radi se na čišćenju grada, a humanitarna pomoć se dijeli na oko 35 punktova.

Vodostaj Bosne sinoć u 22.00 časa iznosio je 225 centimetara, što je za 10 centimetara manje nego u 19.00 časova i ispod je kote redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.

Puštena je tehnička voda do prvih spratova, a električne energije još nema.

U Banjaluci je vodostaj Vrbasa na mjernom mjestu Delibašino Selo u 22.00 časa iznosio je 302 centimetra, što je za osam centimetara manje u odnosu na mjerenje u 19.00 časova i premašena je kota redovne odbrane od poplava za 52 centimetra.

Na području grada snabdijevanje vodom je uredno, osim u Savskoj ulici, izvorište vodovoda „Gašića vrelo“, gdje će sutra biti izvršena zaštita i vodovod biti pušten u upotrebu.

Električnu energiju nema 27 potrošača koji su tražili da im ona bude uključena naknadno. Testiranje javne rasvjete izvršeno je u toku noći i ona će biti stavljena u punu funkciju.

Dezinfekcija terena počela je na objektima koji su očišćeni, a izdato je saopštenje o provođenju mjera higijensko – epidemiološke zaštite.

Gradski štab za vanredne situacije donio je naredbe o obustavi saobraćaja preko mosta na rijeci Vrbanji u naselju Česma, o formiranju tima za intervencije na klizištima i javnoj infrastrukturi, prijemu dopremljenog materijala na deponiju u Ramićima i o dezinfekciji prostora na području grada nakon poplave.

U opštini Čelinac vodostaj Vrbanje je u opadanju. U funkciji je fiksna i mobilna telefonija. Radi se na sanaciji, čišćenju i osposobljavanju za saobraćaj glavnog mosta. Grad je snabdjeven električnom energijom, dok sa snabdijevanjem vodom ima problema zbog prekida magistalnog vodovoda do Banjaluke. Magistralni put prohodan je samo za putnička vozila i manje autobuse.

U opštini Laktaši nastavlja se ispumpavanje vode iz depresija, kao i aktivnosti na dezinsekciji i dezinfekciji objekata koji su bili poplavljeni.

U opštini Kostajnica vodostaj Une je u opadanju, a danas će biti nastavljene aktivnosti na sanaciji klizišta u Ulici Bajska gdje je ugroženo pet kuća.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Une i Save je u opadanju, voda se povukla u svoje tokove, a danas do 12.00 časova očekuje se da putni pravac Kozarska Dubica-Kostajnica bude prohodan.

U mjestu Ševarlije, zbog pojave podzemnih voda, poplavljeno je osam kuća. Na području opštine vrše se higijensko-epidemiološke mjere.

U opštini Novi Grad vodostaj rijeka je u opadanju, a u prekidu su regionalni putevi: Blagaj-Vitasovci i Svodna-Vitasovci i lokalni putevi Blagaj – Radomirovac i Urije – Šuća. Trenutno su poplavljene četiri kuće i jedan privredni objekat.

U opštini Gradiška vodostaj Save u 22.00 časa iznosio je 801 centimetar, što je za jedan centimetar više u odnosu na mjerenje u 19.00 časova. Situacija na području opštine je pod kontrolom.

PROBIJANJE DRINSKOG NASIPA NA LOKALITETU RAČA

„Vode Srpske“ danas će raditi na probijanju drinskog nasipa na lokalitetu Rača radi odvoda vode sa poplavljenog evakucionog područja, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.

U toku noći s tog dijela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke.

Iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske navode da je u Bijeljini sinoć od 23.00 časa pao napon i u tri navrata nestajalo je električne energije što je prouzrokovalo prekid fiksne telefonije i interneta.

Grad Bijeljina je, posredstvom Republičke uprave Civilne zaštite, prihvatio ponudu za pomoć njemačke organizacije „Help“ i očekuje se da u Bijeljinu stignu terenska vozila sa pumpama velikog kapaciteta, pratećom opremom i kompletnom posadom.

Evropska komanda američkih snaga NATO-a obezbijedila je pomoć u opremi u trajno vlasništvo Republičkoj upravi u vrijednosti od oko 700.000 dolara. Pomoć danas kreće iz Italije, a dolazak i isporuka očekuje se sutra u Banjaluci.

Republička uprava je, posredstvom Ministarstva bezbjednosti BiH, prihvatila pomoć USAID-a koja se sastoji od četiri motorna čamca i očekuje se njihov dolazak.

Na području opštine Donji Žabar utvrđen je nasip u mjestu Kopanica i rijeka Sava se više ne izliva na tom području. Na utvrđivanju tog dijela nasipa bile su angažovane Oružane snage BiH. U ovoj opštini i dalje je pod vodom oko 50 kuća.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Šamcu sinoć je donio zaključak da osnovni zadatak danas bude uklanjanje uginule stoke.

Pošto je u gradu ostalo oko 25 odsto stanovništa, a nivo vode opao za jedan metar, odlučeno je da se Štab pokuša približiti gradu što je više moguće. Donesena je i odluka o uvođenju policijskog časa koji će trajati od 22.00 do 6.00 časova.

U opštini Modriča aktivnosti su usmjerene na dostavu hrane, vode, lijekova, higijenskih paketa i drugih potrepština stanovništvu u mjestima Vranjak, Koprivna, Miloševac i Modriča četiri, koja su bila ugrožena poplavama.

GENERAL ZEC – POVJERENIK ZA DOBOJ

General Momir Zec imenovan je za povjerenika Štaba za vanredne situacije za Doboj, izjavila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je rekla da je Republički štab za vanredne situacije donio naredbu da se Gradski štab za vanredne situacije Doboj stavlja pod komandu generala Zeca zbog uočenih slabosti u provođenju odvoza kabastog smeća sa područja grada.

„Republički štab ovlašćuje povjerenika da u ime Štaba može izvršiti mobilizaciju materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva u skladu sa planom“, istakla je sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci Cvijanovićeva, koja je komandant Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ona je rekla da je Republički štab zadužio načelnika CJB Doboj Gorana Ćurkovića da pruži svu potrebnu podršku povjereniku Štaba.

Cvijanovićeva je rekla da ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

„Ova naredba podrazumijeva da u gradu Doboju kontrolu nad ovim poslovima preuzima general Momir Zec u ime Republičkog štaba za vanredne situacije“, precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će Republički štab za vanredne situacije donositi iste mjere gdje god se načelnici, gradonačelnici i lokalne strukture pokažu nesposobnim i neodgovornim prema građanima, te opstruišu republičke organe vlasti u njihovim naporima da uspostave normalan život u Srpskoj.

„Republički štab će imenovati povjerenike i obezbijediti svu potrebnu logistiku da bi naši građani što prije mogli da žive u normalnim uslovima i da bi se što prije uspostavile sve funkcije jednog grada ili naselja na najlakši i najbrži način“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da, nažalost, u gradu Doboju nije bila takva situacija, kao ni tokom velike krize kada su tamo morali da postave ministra unutrašnjih poslova Srpske kao koordinatora svih aktivnosti.

„Nažalost, i u vrijeme kada je prošla prva kriza, nastavila se slična situacija u kojoj ne možete da ostvarite komunikaciju sa lokalnom vlašću i svu efikasnost koja je potrebna u zbrinjavanju i sređivanju stanja tokom katastrofe“, istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o naredbama koje je donio Republički štab za vanredne situacije, Cvijanovićeva je navela da svaka od njih nosi izuzetan značaj i usmjerena je na sređivanje stanja, uvođenje reda i discipline u društvu u kojem je proglašena vanredna situacija.

„U skladu sa tim se očekuje ponašanje svih subjekata i građana i pravnih lica, službi, organa vlasti, i to republičkih i opštinskih“, dodala je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se