15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Pomjeranje granice stupanja u bračnu zajednicu

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno 5.467 brakova, ili više za 141 nego u 2012. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

vjenčanje svadba mladoženja

Stopa nupcijaliteta u Srpskoj u prošloj godini bila je 3,8 sklopljenih brakova i u odnosu na prethodnu godinu je nešto veća.

U Srpskoj je u prošloj godini nastavljen trend kao u prethodnim godinama, gdje je najveći broj sklopljenih brakova bio sklopljen između mladoženja i nevjesta sa državljanstvom BiH. Ukupan broj takvih brakova bio je 5.056 ili 92,5 odsto od ukupnog broja sklopljenih.

U prošloj godini bilo je 388 sklopljenih brakova u kojima su nevjeste imale strano državljanstvo, kao i 23 braka gdje su mladoženje bile sa stranim državljanstvom.

Prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju u prošloj godini bila je 31,7 godina i u odnosu na 2012. godinu porasla je za 0,2 godine.

Prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka u prošloj godini povećana je u odnosu na 2012. godinu za 0,3 godine, i iznosila je 28,1 godina.

Nevjeste u Republici Srpskoj ranije sklapaju brak od mladoženja, a najviše je to zastupljeno u starosnoj grupi od 15 do 19 godina, gdje nevjeste oko deset puta više sklapaju brak od mladoženja.

U Republici Srpskoj je evidentno odgađanje stupanja u brak, i za a mladoženje i za nevjeste.

Uočava se sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što opet dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja, te smanjenja broja stanovnika pojedinih područja.

U prošloj godini u Srpskoj bilo je 890 razvedenih brakova, odnosno razvodi se svaki šesti brak. Najveći broj razvoda je u periodu od 15 i više godina trajanja braka, te u grupi trajanja braka od pet do devet godina.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se