9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Oprez – aktivirana klizišta

BANJALUKA – U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija otežano zbog aktiviranja klizišta i izlivanja vodotokova na kolovovoze.

Klizište u Vašingtonu progutalo 26 ljudi (1)Saobraćaj je potpuno obustavljen na regionalnom putu Prnjavor – Srbac zbog izlivanja rijeke Ilove u mjestu Donja Ilova, a nema alternativnog pravca, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na regionalnom putu Banjaluka – Čađavica, 3,5 kilometara od Nule prema Kolima došlo je do oštećenja kolovoza. Kritično mjesto je označeno propisanom signalizacijom, a saobraćaj se u dužini od 50 metara odvija jednom kolovoznom trakom.

Na dionici magistralnog puta Modriča – Podnovlje, na lokalitetu Dobar Kule, saobraćaj se, zbog većeg odrona, odvija jednom trakom.

Na magistralnom putu Srbac – Derventa, u mjestima Kobaš i Brusnik i na dionici Draksenić – Vrbaška, zbog velike količine vode na kolovozu vozačima se skreće pažnja na opreznu vožnju.

Na magistralnom putu Brod – Odžak u mjestu Velika Brusnica zbog obilnih kišnih padavina došlo je do oštećenja kolovoza u dužini od 100 metara, pa se saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Turjak – Vrbaška, zbog izlivanja rijeke Lubine saobraćaj je potpuno obustavljen i odvija se kroz okolna naselja.

Zbog izlivanja vode na kolovoz na snazi je potpuna obustava saobraćaja i na dionici regionalnog puta Bušletić – Zelinja.

Na putu Čelinac – Bojići izlila se rijeka Jošavka, a saobraća se jednom kolovoznom trakom.

Lokalni put Drugovići – Kriškovci, zbog izlivanja rijeke Crkvene, zatvoren je za saobraćaj. Alternativni pravac je put preko Čardačana.

Rijeka Turjanica izlila se na putu Veliko Blaško – Čardačani. Saobraćaj je obustavljen i odvija se preko Čardačana.

Od 1.50 časova na dionici magistralnog puta Banjaluka – Teslić, na lokalitetu Podbrđe, normalizovano je odvijanje saobraćaja.

Preko planinskih prevoja, posebno na romanijskoj regiji, tokom noći je padao snijeg, koji se nije zadržao na kolovozima.

U većem dijelu Republike Srpske padavine su prestale, pa se vozi po mjestimično vlažnim ili mokrim kolovozima, dok je vidljivost, zbog magle smanjena na području Mrkonjić Grada.

Iz AMS upozoravaju i na veliki broj udarnih rupa na kolovozima koje su ispunjene vodom, zbog čega je potrebna sporija i opreznija vožnja.

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu Simin Han – Kalesija, u mjestu Babajići, saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina vozačima se posebna pažnja skreće na odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Saobraćaj je, zbog rekonstrukcije mosta preko rijeke Dragočajke u Zalužanima, potpuno obustavljen na regionalnom putu Banjaluka – Klašnice, dionica Derviši -Klašnice, i za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na magistralni put Banjaluka – Klašnice.

U toku je rekonstrukciji kolovoza na putu Krepšić – Brčko – Bijeljina i Karakaj – Jardanska petlja, zbog čega će se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

Deminiranje terena izvodi se na magistralnom putu Brod – Odžak, na lokalitetu Šikare, te od 8.00 do 16.00 časova dolazi do povremenih polučasovnih obustava saobraćaja.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se odvija sporije na magistralnim putevima Sarajevo – Semizovac, Olovo – Kladanj, Simin Han – Kalesija, Karuše – Tešanj i Livno – Bosansko Grahovo.

Na Graničnom prelazu „Kamensko“, zbog radova u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na prelaz Gorica – Vinjani Donji.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se