5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Opada vodostaj Save, oranice pod vodom

SRBAC – U protekla 24 časa vodostaj rijeke Save kod Srpca opao je za pet centimetara i sada iznosi 870 centimetara, što je za 10 centimetara više od nivoa kada se u opštini Srbac provode redovne mjere odbrane od poplava.

Poplava vodostajNačelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je Srni da, iako ohrabruje opadanje vodostaja Save, štete od njenog izlivanja od Bajinaca do Kobaša u dužini od oko 20 kilometara biće velike.

Pod vodom je nekoliko stotina hektara obradivih površina, voćnjaka i pašnjaka u nebranjenoj zoni Bajinaca, selu Srpcu, Kaočkom i Vlakničkom polju u kojem se nalazi najniža kota nadmorske visine u opštini Srbac od svega 89 metara, pa se očekuje da će povlačenje vode trajati duže vremena.

„Zbog toga će na poplavljenim površinama najveće štete pretrpjeti pšenica i tek zasijani kukuruz, što će najviše pogoditi vrijedne ratare koji će neke parcele morati presijavati“, rekao je Vrsajković.

On kaže da se stanje u pojedinim dijelovima sela Kukulje, Lilić, Razboj, Nožičko, Prijebljezi i Sitneši postepeno normalizuje nakon povlačenja vode Vrbasa, Poveliča, Ine i Lepenice, kao i podzemnih i bujučnih voda.

Vrsajković je rekao da su štete velike, a bez pomoći Vlade Republike Srpske, opština Srbac neće moći da ih ublaži.

On je istakao da su ekipe Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac na terenu u Inađolu, Poveliču i Dvorinama, gdje vrše dezinfekciju stambenih i poslovnih objekata kako bi bila spriječena eventualna pojava zaraznih bolesti, a narednih dana akcija će biti nastavljena i na drugim područjima koja su bila zahvaćena majskim poplavama.

Vrsajković dodaje da će opština Srbac narednih dana imati velikih problema sa pojavom komaraca, koji se naglo razmnožavaju u zaostalim barama i odvodnim kanalima.

Za ove namjene u skromnom opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je 30.000 KM.

via Opada vodostaj Save, oranice pod vodom – Društvo – Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se