10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Oland: U Briselu neophodne reforme

PARIZ – Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da EU mora da izvrši reforme i umanji svoja ovlaštenja usljed rasta podrške evroskepticima i strankama krajnje desnice.

Fransoa OlandOland, čija je Socijalistička partija dobila manju podršku od stranaka krajnje desnice na izborima za Evropski parlament, ističe da je EU postala previše komplikovana i „udaljena“.

„Evropa mora da bude jednostavna, jasna, efikasna tamo gdje je potrebno i da se povuče tamo gdje to nije“, naglasio je Oland.

On je rekao da Brisel mora da prevaziđe krizu u EU i zapitao „po kojoj cijeni“, jer su mjere štednje izazvale nezadovoljstvo među narodom.

Oland je najavio da će na današnjem sastanku lidera EU u Briselu „potvrditi da su prioriteti ekonomski rast, zapošljavanje i investicije“.

Prema njegovim riječima, liderima EU, takođe, će ukazati da se pažnja mora usmjeriti na ekonomiju.

Tri najveća procentralna stranačka bloka u Evropskom parlamentu imaju većinu, ali su im većinu poslaničkih mjesta odnijele stranke koje teže smanjenju ovlaštenja EU ili izlazak iz Unije.

Među tim strankama je i britanska Nezavisna partija Ujedinjenog Kraljevstva /UKIP/, koja je, na osnovu preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, osvojila 27 odsto glasova.

U Francuskoj je stranka krajnje desnice „Nacionalni front“ osvojila 25 odsto glasova, a Olandovi socijalisti su pali na treće mjesto.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se