3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Nova akcija u Ukrajini, ima mrtvih

SLAVJANSK – Jedan stanovnik Slavjanska, grada na istoku Ukrajine, poginuo je u napadu ukrajinskih snaga na ovaj grad.

Barikade u Donjeckoj oblasti - UkrajinaU napadu na kontrolni punkt pristalica federalizacije Ukrajine povrijeđeno je najmanje šest lica, javlja RIA „Novosti“.

Napad i dalje traje, a gradom odjekuje pucnjava.

Ukrajinske snage provode veliku akciju u posljednjih nekoliko dana protiv pristalica federalizacije na jugoistoku Ukrajine. Ključna uporišta snaga koje podržavaju federalizaicju su Slavjansk i Kramatorsk, u regionu Donjecka.

Ministar u blizini borbene zone

‘’Intenzivne borbe su se vodile u ponedjeljak ujutro u blizini Slavjanska (na istoku zemlje) i ima mrtvih’’, saopštio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov novinarima u blizini borbene zone.

Ministar, koji je bio na kontrolnom punktu oko šest kilometara od mjesta borbi, nije precizirao kojoj strani pripadaju žrtve, ni njihov broj. Borbe su započele oko dva sata ranije, prema dopisniku novinske agencije AFP, koji je vidio ambulantna vozila u pokretu.

“U Slavjansku, uporištu proruskih separatističkih pobunjenika, „daju nam rat protiv naše teritorije“, izjavio je ministar. Moj zadatak je da eliminiram teroriste“, naglasio je on.

„Jedina taktika je napredovati malo po malo prema centru – Slavjanska, dodao je on. Nema vojnog rješenja, ono treba biti političko“.

Šef Nacionalne garde Stepan Poltorak, prisutan na licu mjesta, je rekao: „Naši neprijatelji su dobro obučeni i dobro opremljeni“.

„Ukliještili smo ih u središtu – Slavjanska. „Ceste (u borbenoj zoni) su zatvorene, ne ostavlja se prolaz civilima“. Oni čine sve da bi nas primorali da upotrijebimo teško naoružanje, ali mi to nećemo učiniti da bi poštedjeli civilno stanovništvo“.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se