18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Neženje mlade traže u Albaniji

KNEŽEVO – Pred crkvenim oltarom u selu Živinice kod Kneževa protekle subote sudbonosno „da“ izgovorili su Slobodan Lazić i njegova mlada i lijepa životna saputnica Albana iz Albanije, koja se istog dana krstila i dobila ime Ana.

Svdba AlbankaTridesetpetogodišnji Slobodan je, nakon brojnih neuspješnih pokušaja da se oženi i osnuje porodicu, a na prijedlog parohijskog sveštenika Rodoljuba Popovića, riješio da potraži sreću u Albaniji. Priča da ga je sveštenik uputio kod prijatelja u Skadru Dragana Boškovića koji mu je pomogao oko prevođenja i pronalaska djevojke.

– Ljubav se rodila na prvi pogled. Mlada je pristala da se uda za mene i pod mojim uslovima, a to je da pređe na pravoslavnu vjeru i živi na selu. Sa nama je nekih pet-šest dana boravio i prevodilac, kako bi se bolje sporazumjeli – objašnjava Slobodan. Srećni i zadovoljni mladoženja kaže da je red da zasnuju porodicu, a želja mu je da sa osam godina mlađom Anom dobije četiri sina.

Isto misli i Ana, koja kaže da je Slobodana zavoljela nakon prvog viđenja i da sa njim želi mnogo djece.

– Najviše mi nedostaje majka. Trebala je i ona da dođe na vjenčanje, ali sticajem okolnosti nije uspjela, očekujem je uskoro – priča srećna Ana.

Sreću i zadovoljstvo nije krila ni majka i svekrva mladenaca Danica Lazić.

– Ne bih ni znala da je taj dan otišao po ženu u Albaniju da mi nije rekao drugi sin. Snajka je već nekih tridesetak dana kod nas i prezadovoljna sam. Prijatna je, vrijedna, ne mogu se požaliti. Sporazumijevamo se pomoću rječnika – veli Danica.

Vjenčanju su prisustvovali kumovi, stari svat i nekoliko najbližih rođaka i prijatelja. Svadbeno veselje je nastavljeno uz muziku i ručak.

Među gostima je bio još jedan potencijalni mladoženja, četrdesetogodišnji Živko Kalabić, koji svakog dana očekuje da dođe i njegova izabranica iz Albanije, a koja, kako on kaže, igra za fudbalsku reprezentaciju zemlje iz koje dolazi.

– Imao sam mnogo djevojaka, ali nijedna nije htjela da dođe na selo. Gledao sam na televiziji kako neki momci, koji nisu uspjeli da se ožene, idu u Albaniju i traže djevojke. Preko nekih prijatelja, a i na prijedlog sveštenika otišao sam u Albaniju i iz drugog puta našao djevojku. Odmah je pristala. Mislim da neće biti potrebe za njenim krštenjem, jer je katolikinja, a ime joj je Ardita – rekao je Živko, ponosno dodajući da je njegova draga golman u timu.

Svadbu će praviti najvjerovatnije u avgustu, a Živko kroz šalu priča da će radi nje, kada dođe, osnovati fudbalski klub u Živinicama.

Poručio je i ostalim momcima, koji su za ženidbu, da ne čekaju, jer neće sreća sama doći.

O ženidbi na isti način razmišlja i četrdesetšestogodišnji Željan Krejić, koji kaže da će na kraju morati u Albaniju po ženu, kad neće one iz okoline Kneževa da se udaju na selo.

Neženje

U selima Živinice, Rađići i Kostić od 1.800 stanovnika više od 200 su momci neženje. U osnovnim školama u ovim selima prije nekoliko godina bilo je oko 200 đaka, a danas 50 odsto manje.

Prošle godine, pričaju mještani, imali su samo dvije svadbe, a nekada ih je bilo i po 30.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se