18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Naučnici otkrili kako nastaje rak, uskoro stiže lijek!

Zahvaljujući tome što su pronađeni sami „korijeni“ svih malignih oboljenja, u skorijoj budućnosti bi čovječanstvo jednom za svagda moglo da kaže „zbogom“ raku!

Rak pluća kancerNaučnici su otkrili jedinstveni, takozvani „smrtonosni tip“ matičnih ćelija, odnosno „majke raka“, koje predstavljaju osnov za razvijanje ove opake bolesti, piše Daily Mail.

One „rađaju“ tumore i održavaju ih u životu.

Lijek koji bi imao moć da ubije ove zloćudne ćelije mogao bi da uništi i samu bolest. Koliko bi to bilo značajno pokazuje podatak da, uprkos svim medicinskim dostignućima, rak svake godine odnese na milione života.

„Majke raka“ krive su za to što se kancer svojim metastazama širi po tijelu, što predstavlja najčešći uzrok smrti svih onkoloških pacijenata. Nažalost, one su otporne i na sve vidove zračenja i hemoterapije, što predstavlja objašnjenje zašto se tumori vraćaju čak i nakon uspješnih tretmana.

Naučnici su dugo sumnjali u postojanje ovakvih posebnih ćelija, ali su tek sada zaista uočene i praćeno je njihovo ponašanje u ljudskom organizmu. Za ovo otkriće zaslužni su stručnjaci s Oksford univerziteta, koji su proučavali muškarce i žene oboljele od jednog vida leukemije.

Oni su primjetili da je jedan mali procenat malignih ćelija izuzetno opasan i otporan na sve tretmane. Bolest je zapravo i krenula od tih „matičnih ćelija raka“ i sve oboljele ćelije su potekle od njih.

Kada bi se pronašao lijek koji bi bio efikasan protiv ćelija „majki raka“ bolest bi bila eliminisana jednom za svagda. Dosadašnje terapije ljekari opisuju kao „pokušaj da ubiješ maslačak duvanjem u njega, umjesto da ga otkineš iz korijena“.

„Otkrili smo poseban podskup ćelija koje su preteča svih tumorskih ćelija i zaslužne su za razmnožavanje kanceroznih ćelija u organizmu. U pitanju je izuzetno važan korak koji nam otkriva da, ako želimo da izliječimo pacijente, moramo da nađemo načina da ciljamo prije svega na te ćelije-majke svakog maligniteta. Štaviše, to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da rak nestane“, rekao je doktor Petar Vol, jedan od istraživača.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se