8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Na kriznim tačkama u Srbiji stabilno, Sava stagnira

BEOGRAD – Na svim kriznim poplavnim tačkama u Srbiji situacija je stabilna, a rijeka Sava je u stagnaciji i blagom opadanju, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Nasip u Beogradu„Nema izuzetno kritičnih tačaka u ovom trenutku u smislu neke hitne evakuacije“, rekao je Marić za Televiziju Pink, te ukazao na potrebu pripravnosti, popravke i obilazaka nasipa.

On kaže da je za sada dobra koordinacija sa Republikom Srpskom i sa hrvatskom državnom upravom za zaštitu i spasavanje.

Marić se nada da će do kraja dana doći do stagnacije i opadanja vodostaja i dodao da u ovom trenutku u Obrenovcu nema neposredno ugroženih ljudskih života.

On je napomenuo da je u toku jučerašnjeg dana i noći bilo sporadičnih evakuacija, jer je bilo ljudi koji se predomisle i na kraju pristanu da budu evakuisani.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da u zoni oko Šapca ne bi trebalo da bude velikih problema.

Nivo Save kod Sremske Mitrovice opao je tokom jučerašnjeg dana, ali voda koja dolazi iz Hrvatske ugrožava naselja uz granicu. Nivo Dunava kod Smedereva jutros je ispod kvote vanredne odbrane, javlja izvještač RTS-a.

Nasipi se ojačavaju, a stanovnicima ribarskog naselja Metalor i vikend-naselja Orešac naloženo je da se hitno evakuišu sa tog područja.

Noć u Obrenovcu protekla je mirnom a evakuacija zbog opasnosti od izlivanje Save kod Zabrežja trajala je i tokom noći. U toku je asanacija terena, koja će trajati danima, javlja izvještač RTS-a.

Tokom noći najviše evakuisanih bilo je iz centra Obrenovca, rekao je za RTS načelnik operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić.

Od ponedeljka je evakuisano 3.500 ljudi, međutim, i dalje ima onih koji ne žele da napuste svoje domove. Nadležni upozoravaju da grad nije bezbjedan za povratak i da je evakuacija stanovništva prioritet.

Nasipi oko Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu, koja se nalazi uz obalu Save, tokom noći su ojačani sa 20.000 džakova, kaže Aleksandar Marsenić.

Kako javlja izvještač RTS-a, odbrana TENT-a podignuta je za 70 centimetara.

Ministri energetike i policije, Aleksandar Antić i Nebojša Stefanović, poručili su da taj energetski objekat mora biti sačuvan od poplava, jer se tu proizvodi 40 odsto struje za domaćinstva u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla.

Sava i Dunav su u blagom porastu. Vrh poplavnog talasa u Beogradu očekuje se u petak, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je grad zaštićen od Dunava na Zemunskom keju, ali i na obali Save.

Danas počinje dezinfekcija svih prihvatilišta na teritoriji grada. Stručna lica pratiće higijenske uslove kako bi se izbegle moguće bolesti.

Na teritoriji Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 31.873 osobe. Sa područja Obrenovca do sada je evidentirano 24.000 evakuisanih osoba, saopštio je MUP.

Jedna osoba izgubila je život u poplavnom talasu koji je zahvatio Svilajnac, saopštila je Skupštine opštine Svilajnac. Pronađena je osoba iz Varvarina koja se smatrala nestalom.

Pomoć ugroženima u poplavama i dalje stiže sa svih strana. Ruskim helikopterom juče su u Šabac dopremljene tri tone humanitarne pomoći. Noćas je stigla i humanitarna pomoć švedske vlade, koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode, odjeće.

>>> Džudisti iz Zvornika spasavali građane iz najugroženijih dijelova Malog Zvornika

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se