18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

MUP RS pozvao medije da poštuju novinarski kodeks

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpska poziva predstavnike medija i medijske kuće da prilikom izvještavanja o poplavama ugroženim područjima poštuju novinarski kodeks i princip objektivnog i istinitog izvještavanja zasnovanog na činjenicama.

MUP RS (foto: MUP RS)

Vanredna situacija, koja je juče proglašena na teritoriji Republike Srpske, podrazumijeva da svi građani treba da budu u službi pomaganja građanima u poplavama ugroženim područjima i stabilizacije stanja, a ne širenja dezinformacija i neistina.

U saopštenju iz MUP-a Republike Srpske konstatuju da širenje dezinformacija o broju žrtava u poplavama ugroženim područjima ni na koji način ne pomaže tamošnjem stanovništvu, jer je riječ o neistinitim i neprovjerenim podacima.

Prema podacima MUP-a, u protekla 72 časa u poplavama u Republici Srpskoj stradalo je 16 lica – Bijeljina, Vlasenica i Srbac po jedno lice, Šamac i Modriča po dva i Doboj devet lica.

Broj stradalih lica se utvrđuje na osnovu tijela, odnosno leša koji se nađe ili svjedoka koji mogu da potvrde da je lice nestalo u vodenoj bujici.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nijednog trenutka nije reklo da isključuje da je to konačan broj žrtava, imajući u vidu težinu i složenost situacije, ali neistine koje pojedini mediji plasiraju da se ‘desetine leševa krije i ne želi reći javnosti’ su laž“, naglašava se u saopštenju.

Iz MUP-a Republike Srpske podsjećaju da je u Srpskoj vanredna situacija i naglašavaju da se jedinice civilne zaštite, policija, spasilačke ekipe iz zemlje i inostranstva zajedno sa građanima bore za svaki život koji mogu da spasu od vodene bujice.

„Sramotno je da u ovakvom trenutku neko licitira ljudskim životima na ovaj način“, ističe se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se