14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mora se uvesti red u prijave prebivališta

SARAJEVO, BANJALUKA – U BiH je potrebno uvesti red kad je riječ o prebivalištu i samo je pitanje načina kako to uraditi.

Izbori BiHIzjavio je to u srijedu u Sarajevu član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović komentarišući najavu člana Predsjedništva Željka Komšića da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS o prebivalištu, piše današnji .

– Svi iz RS, uključujući i mene, zalagali smo se za to da bude usvojen zakon na nivou BiH, ali takođe smo svjesni da to ne ide. U takvoj situaciji Vlada RS se opredijelila za to da donese odluku koja će u skladu sa postojećim zakonom pojačati kontrolu prebivališta, jer tu ima svega i svačega i to dobro znaju svi u BiH – naglasio je Radmanović.

Napomenuo je da članovi Predsjedništva imaju po Ustavu pravo da Ustavnom sudu BiH podnose apelacije.

– Komšić se opredjeljuje za to i ovo mu nije prvi put. Da li će Sud raspravljati o odluci entitetske vlade ne znam, ali to neka oni odluče kada dobiju Komšićevu apelaciju – rekao je Radmanović.

Naglasio je da je u ovu oblast Evropa u potpunosti uvela red, i to mnogo restriktivnije nego što i zakon BiH koji još nije usvojen predviđa.

– Mislim da to treba tako da se radi – istakao je Radmanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da Ustavni sud ne bi trebalo da donese privremenu mjeru u vezi sa odlukom Vlade Srpske o prebivalištu, „iako je uvijek skeptičan kada se otvori pitanje ovog suda“.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se