18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Licemjerstvo koči projekat „Južni tok“

BANJALUKA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je da je Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici skinuo sa dnevnog reda tačku kojom bi se definisao Nacrt sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara BiH o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike isključivo iz političkih razloga, te da se na ovaj način odbija projekat vrijedan najmanje 500 miliona evra.

Boris Tučić

Tučić je istakao da Nacrt sporazuma nije razmatran na zahtjev SDP-ovih ministara, i bošnjačkih ministara generalno, i to zbog njihove prijetnje da će napustiti sjednicu Savjeta ministara BiH.

On je rekao za „Nezavisne novine“ da je osnovno obrazloženje koje su ponudili bošnjački ministri, prije nego što su htjeli da napuste sjednicu, to da u Nacrtu sporazuma postoji negativno mišljenje Vlade Federacije BiH /FBiH/ i da nije usaglašen sa zahtjevom o obavezama BiH u okviru energetske zajednice, i generalno sa standardima EU.

„Isti ti ljudi zaboravljaju da nije riječ o bilo kakvom sporazumu, već o stvaranju pregovaračkih osnova da bi se nakon toga ušlo u pregovarački proces kojim se otvara prostor da se sadržaj sporazuma koji bi se zaključivao s Ruskom Federacijom usaglasi sa obavezama BiH, koje je propisala energetska zajednica“, kaže Tučić.

On pojašnjava da je do odbijanja došlo isključivo iz političkih razloga, a na ovaj način se odbija projekat vrijedan najmanje 500 miliona evra i to primarno iz političkih razloga i na potpuno licemjeran način.

Kada je riječ o realizaciji projekta „Južni tok“, on je naveo da realizacija suštinski ne zavisi ni od BiH, niti od bilo koje, uslovno rečeno, male države, već od odnosa Moskve i Brisela i njihove sposobnosti i kapaciteta da pronađu odgovarajuće rješenje za sva otvorena i sporna pitanja.

„Naša namjera je da se kroz predlaganje pregovaračkih osnova bar odškrinu vrata i da stvorimo preduslove za njegovu realizaciju“, rekao je Tučić.

On je dodao da se učešće BiH u ovom projektu zbog participacije bošnjačkih ministara sada dovodi u pitanje.

„Sada se sa sigurnošću može reći da i te kako kasnimo s njegovim zaključenjem. Ja sam prije tri sedmice u Moskvi razgovarao s ministrom energetike Ruske Federacije, na kojem je istaknuto da BiH nema previše vremena i da do zaključenja ovog sporazuma mora što prije doći“, rekao je Tučić.

On je ocijenio da je potpuno licemjerno da se na evropske standarde i zahtjeve pozivaju oni koji su isključivi krivci zašto je BiH u zastoju kada je riječ o evropskom integracionom procesu već godinama.

Odgovarajući na pitanje na koji način stvoriti mogućnost da se sve odblokira, Tučić je rekao da je opcija da se uđe u pregovarački proces, da se razgovara i sa predstavnicima Vlade FBiH i sa predstavnicima ključnih bošnjačkih političkih partija, pri čemu najviše misli na SDP.

„Ukoliko i dalje budu postojale opstrukcije, odnosno blokade, mi ćemo sa ruskim partnerima raditi na definisanju novog modaliteta realizacije izgradnje kraka `Južnog toka` kroz BiH“, istakao je Tučić i dodao da je rok da se nađe rješenje do jeseni.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se