8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Lagumdžija: Spriječiti ukrajinski scenario u drugim zemljama

BEČ – Dešavanja u Ukrajini trebalo bi da budu poziv za buđenje za sve, a posebno za EU, kako bi se spriječio sličan scenario u drugim zemljama, uključujući i BiH, ocijenio je u Beču ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Zlatko LagumdžijaLagumdžija je u obraćanju na 124. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope na ministarskom nivou rekao da EU mora imati fleksibilniji pristup kako bi bila obezbijeđena evropska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokratije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definisano zaključcima Savjeta za spoljnu politiku EU o BiH iz aprila.

„Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja u vezi sa vladavinom prava, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i ključnim ekonomskim i socijalnim reformama“, naglasio je Lagumdžija.

U saopštenju iz Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Lagumdžija istakao da je BiH potrebna podrška EU i Savjeta Evrope, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

Prema njegovim riječima, na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a na drugom su šire strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provođenje odluke „Sejdić-Finci“, što bi trebalo da bude pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaj generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda o „Demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava u Evropi“.

Tokom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azarbejdžanu koji će u narednih šest mjeseci predsjedavati Savjetom Evrope, a sredinom naredne godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je imao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU, čije su glavne teme bile novi pristup EU prema BiH i Konferencija ministara spoljnih poslova EU i zapadnog Balkana koja će u naredna dva dana biti održana u Solunu.

Tokom zasjedanja u Beču Lagumdžija se susreo i sa novim ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, sa kojima je razgovarao o organiziranju narednog trilateralnog sastanka BiH-Srbija-Turska na kojem bi bili definisani konkretni pravci ekonomske saradnje.

Ekonomska saradnja i investicije, posebno u infrastrukturne i energetske projekte, bile su tema i razgovora sa ministrom inostranih poslova Azarbejdžana Elmarom Mamadyarovim, navodi se u saopštenju.

Lagumdžija je u odvojenim susretima sa ministrima inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i Ukrajine Andrejom Deščicom razgovarao o aktuelnoj situaciji i mogućnostima rješenja krize u Ukrajini.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se