-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Kakva ženska lica su najprivlačnija muškarcima?

Mislite da su supermodeli sa slatkim, ženstvenim licima najljepše žene na svijetu? Ne uvijek. Naime, nova studija došla je do zaista zanimljivog zaključka, a rezultati pokazuju kako određene značajke ljepote nisu uvijek najprivlačnije

Žena

Studija u kojoj je učestvovalo dvije hiljade muškaraca iz 28 zemalja otkrila je kako određene značajnosti ljepote se razlikuju od zemlje do zemlje. Tako biolozi sa Univerziteta Turku u Finskoj kako muškarce u razvijenim zemljama više privlače žene ženstvenog oblika lica koje krase nježnije i mekše crte. Međutim, u slabije razvijenim zemljama, što se pak posmatra s obzirom na dobrobit zemlje, prosječni životni vijek, stopu smrtnosti majki i dojenčadi i sličnim faktorima, muškarci preferiraju sasvim drugačijim tip žena. Tako rezultati pokazuju kako u slabije razvijenim zemljama s lošijim standardom muškarce više privlače žene s ‘muškobanjastim’ licem, odnosno s jačim i izraženijim crtama lica.

Prema pravi razlog ovih preferencija nije jasan, naučnici smatraju kako to vuče korijene u evoluciji. Kako navodi voditeljica istraživanja Urszula Marcinkowska, muškarci u težim uslovima života u potrazi su za jačim, manje ženstvenim ženama, jer se ženstvene žene često percipiraju kao manje socijalno dominantne, piše Yahoo Shine.

Urszula Marcinkowska i njezin tim zainteresovali su se o mijenjaju standarda ljepote s obzirom na okruženje, nakon što su pročitali nedavno istraživanje koje je pokazalo kako žene u slabije razvijenim zemljama preferiraju izrazito muževne muškarce jer obilježja poput jake čeljusti i obrva signaliziraju dobre gene.

S obzirom na te rezultate, naučnici u najnovijem istraživanju očekivali su kako će muškarce u siromašnijim zemljama više privlačiti ženstvenije žene, ali rezultati su ih iznenadili. Tako brojke pokazuju kako muškarce iz Nepala najmanje privlače žene nježnih crta lica, a nakon njih na listi se nalaze Nigerijci i Kolumbijci. S druge strane, američke, japanske i australske muškarce najviše privlače izrazito ženstvene žene.

(tportal.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se