2 C
Zvornik
19. април 2024.

Kako je Stanislav Petrov spasio čovječanstvo

VAŠINGTON, MOSKVA – Čovječanstvo je do sada 13 puta bilo na rubu nuklearne katastrofe – navode mediji. Radi se incidentima koji su svijet doveli na rub nestanka, ali je on u posljednji čas, ili pukom srećom, izbjegnut.

Eksplozija atomska bomba nuklearna katastrofaUz poznatu kubanski krizu šezdesetih godina prošlog vijeka i postavljanje sovjetskih raketa, što je skoro dovele do rata između SAD i SSSR-a, napeto je bilo i u još nekim slučajevima.

Katastrofa je izbjegnuta 25. septembra 1983. godine. Radilo se o slučaju poznatom kao „Serpuhov-15“. Sistem ranog upozoravanja SSSR-a otkrio je dolazeći nuklearni napad iz SAD.

Dežurni operativac Stanislav Petrov, koji je na sovjetskoj strani rukovodio taj dan nad nuklearnim odgovorom SSSR-a, rizikovao je, uvjeren da se radi o kompjuterskom problemu, i nije slučaj prijavio pretpostavljenima.

Petrov je poslije priznao da jednostavno nije mogao za zamisli da se bliži kraj svijeta. Znao je – ako obavijesti nadležne, dobiće naređenje da se aktiviraju ruske rakete.

Zato je zažmirio kada je ekran pokazao da američke rakete padaju na SSSR.

Stanislav Petrov
Stanislav Petrov

Ali, ništa se nije desilo, jer se, kako je i mislio, radilo o tehničkom problemu.

Događaj poznat kao „crna subota“ odigrao se 27. oktobra 1962. godine. Ratna mornarica SAD upozorila je SSSR da ima vojne vježbe, ali poruka nije stigla do Moskve.

Komandant sovjetskog ratnog broda naredio je napad, ali ga je u posljednji čas odgovorio drugi komandir.

Poznat je i „slučaj Norad“ od 9. novembra 1979. godine. Neispravni kompjuterski čip pokazivao da čak 2.000 nuklearnih glava iz SSSR-a leti prema SAD! Kvar je uočen u posljednji čas.

Dana 25. januara 1995. godine Norvežanin Kolbjron Adolfsen odobrio je lansiranje „Blek Brant“ rakete u sklopu izučavanje polarne svjetlosti. Kremlj je o tome obavješten, ali ne i vojni zvaničnici Rusije.

Ruski vojni vrh je odmah izvjestio tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina, ali on nije vjerovao da bi SAD napale Rusiju nuklearnim glavama i nije naredio odmazdu.

Svijet je još nekoliko puta bio u nukleranoj opasnosti.

Poznati su slučajevi „Operacija Anadyr“ iz 1966, zatim slučaj britanske nuklearne snage tokom kubanske krize, pa u oktobru 1973. tokom arapsko-izraelskog rata…

Tu je i slučaj od 18. do 21. avgusta 1990. kada je u SSSR-u došlo do /propalog/ državnog udara i pokušaja smjene Gorbačova.

Poznat je i slučaj iz maja i juna 1999. godine i kriza između Indije i Pakistana oko Kargila…

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se