LIFESTYLE

Jedite zdravo, jedite zeleno

Zeleno povrće je puno antioksidansa i magnezijuma koji su odlični u prevenciji protiv dijabetesa, ali i raznih drugih oboljenja.

KELJ ZA DUGOVJEČNOST

Kelj sadrži fitonutrijente, molekule koji poboljšavaju detoksikaciju i utiču na gene koji podstiču dugovječnost, bogat je vitaminom C, provitaminom A i vitaminom K, kao i jednom od važnijih masnoća – omega-3. Biljna omega-3 alfa-linolenska kiselina utiče na smanjenje rizika od depresije i dijabetesa. Vlakna iz kelja daju osjećaj sitosti i pomažu boljem varenju, a kelj je i sjajan izvor kalcijuma. Apsorpcija kalcijuma iz kelja se pokazala boljom od one koju ljudski organizam uzima iz mlijeka.

BROKOLI JAČA IMUNITET

Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego pomorandža. To je vitamin koji pomaže apsorpciju gvožđa, preventiva je pojavi katarakte, olakšava simptome prehlade i jača imunitet. Brokoli sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu. U brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak, a sadrži i kalcijum, fosfor, gvožđe i hrom. Tri moćna antioksidansa su indol, sulforafan i beta-karoten, koji usporavaju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

SPANAĆ ZA BOLJU KRVNU SLIKU

Spanać je jedan od najboljih izvora gvožđa koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica, kao i odličan izvor vitamina A, C i B kompleksa, luteina i beta-karotena, a sadrži i vitamin K, koji je dobar za jačanje kostiju. Bogat je mineralima kao što je kalijum, magnezijum, mangan, cink i bakar i omega-3 masnim kiselinama, koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sistema, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

KUPUS

Kupus je odličan izvor vitamina K i C. Jedna šoljica sadrži 91 odsto preporučene dnevne količine vitamina K, 50 i odsto vitamina C. Kupus umanjuje alergijske reakcije, upale, sprečava začepljenja krvnih sudova.

(zena.blic.rs)

 

Tagovi
Back to top button
Close
Close