9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Inckov izvještaj – vrvi od stereotipa

VIŠEGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN, prema kome je BiH osam godina u silaznoj putanji, vrvi od načelnih fraza i stereotipa, koji su bili prisutni i u prošlosti.

Milorad Dodik

„Tvrditi da su u BiH osam godina zastoji jedna je od parola koju su neki promovisali u Sarajevu, navodno kad je Dodik došao na vlast, ali meni je drago da tako stoji BiH koja je građena prije mene, koja je bila neodrživa i na štetu Repulike Srpske“, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da je sam Incko potvrdio da je apsolutno uspio projekat Srpske.

„Mi smo sve radili u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a Incko predstavljajući lažnom situaciju u BiH uzima jednu floskulu koja govori o tome da političari nisu našli rješenje za odluku Sejdić – Finci, a dobro zna da je Republike Srpska ponudila to rješenje i da je u Federaciji BiH /FBiH/ zastoj“, dodao je Dodik.

Dodik navodi da Incko nema snage da to naglasi, ali je uvijek imao kad je u Republici Srpskoj bio neki zastoj.

„U ovom izvještaju Incko demantuje samu međunarodnu zajednicu i OHR i njegove aktivnosti u BiH“, kaže Dodik.

Komentarišući Inckovu tvrdnju da u BiH treba da postoji građansko društvo, Dodik se saglasio sa tim, ali ne ono koje ima rušilačke namjere, koje je podržavao OHR.

„U tom izvještaju je laž u kojoj se tvrdi da su građani BiH izašli na ulice da se bune protiv vlasti – u Republici Srpskoj građani nisu u tome učestvovali, gospodine Incko“, poručuje Dodik.

Dodik je podsjetio da je i Republika Srpska poslala UN jedan od najobjektivnijih izvještaja o stanju u BiH i da u Savjetu bezbjednosti postoje ljudi koji drže do toga da čuju šta Srpska kaže.

BiH je na štetu svih, pa i Bošnjaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Višegradu da je BiH na štetu svih – ne samo Srba, nego i Bošnjaka. „BiH može eventualno da napravi neki svoj konsenzus kao savezna država sastavljena od više država ovdje. Ovakva BiH samo je zamor, jedna mora koja je ovdje sve nas pritisnula i ne može bilo šta da dobro da donese bilo kome“, rekao je Dodik novinarima, komentarišući ocjenu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je sve više očigledno da BiH ne može da opstane.

Dodik je naglasio da je uvjeren da ovakva BiH nije u korist Bošnjaka i da Bošnjaci koji naivno vjeruju da će se nešto dramatično preokrenuti i da će oni pokoriti Srbe i Hrvate i da će oni postati glavne gazde u BiH.

„To se naravno neće desiti. Ako se BiH raspadne, Bošnjaci sami sebe stavljaju na negativnu stranu procesa istorije. Mislim da bi im bilo pametnije da razmišljaju o tome da budu svoji na svome, a ne da pokušavaju da nametnu svoje stavove drugima“, poručio je predsjednik Dodik.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se