20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

I „Zelene beretke“ sutra u bivšoj Dobrovoljačkoj

SARAJEVO – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo ima informaciju da će sutra predstavnici Udruženja građana „Zelene beretke“ položiti cvijeće na spomen-ploču Srednje mješovite škole, pola sata prije obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je Srni portparol MUP-a Kantona Irfan Nefić.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj (Foto: Klix.ba)

Nefić je rekao da se u 10.00 časova očekuje dolazak oko 100 do 150 građana pripadnika Udruženja „Zelene beretke“, ali da neće biti nikakvih problema s obzirom na činjenicu da je za 10.30 časova predviđeno obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koju organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U MUP-u Kantona Sarajevo Srni je ranije rečeno da za sutra u Dobrovoljačkoj ulici nije najavljen nikakav kontramiting, a da se svaki skup mora najaviti pet dana ranije.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će, mirnom šetnjom sa upaljenim svijećama, biti obilježen zločin nad pobijenim pripadnicima bivše JNA.

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH rukovodili su napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN sa generalom Luisom Mekenzijem na čelu.

Mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva Muslimana i dva Albanca, od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se