18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Graditi bratske odnose između Rusije i Crne Gore

MOSKVA – Interesi građana Crne Gore i Rusije biće garant nastavka bliskih odnosa dvije zemlje, jer ih na to obavezuju istorijski tradicionalno dobre veze i zajednička borba protiv fašizma, izjavio je danas predsjednik SNP-a Srđan Milić tokom posjete Moskvi.

Patrijarh ruski Kiril

Delegacija SNP-a, koja se nalazi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Moskvi, razgovarala je danas sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

„Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj situaciji u bilateralnim odnosima Crne Gore i Rusije, kao i o odličnim odnosima Moskovske patrijaršije i Mitropolije crnogorsko-primorske“, saopšteno je iz SNP-a.

Milić je naglasio da je u Crnoj Gori interes većine građana poštovanje ustavnog načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države, kao i njegovanje pravoslavlja, jačanje jedinstva pravoslavnih naroda i širenje hrišćanskih vrijednosti i načela, koja su izdržala sva teška istorijska iskušenja.

On je istakao da bi poštovanje i unapređenje duhovnih vrijednosti, pravednosti, ljudskog dostojanstva i moralne odgovornosti trebalo da budu zajednički ciljevi i države i crkve.

„Tom prijateljstvu i saradnji značajan doprinos daju Ruska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska“, zaključio je Milić.

Delegacija SNP poklonila je patrijarhu Kirilu ikonu Svetog Petra Cetinjskog.

Sastanku je prisustvovao i protojerej Nikolaj Balašov, potpredsjednik Odjeljenja Moskovske patrijaršije za spoljnocrkvene veze.

Prije prijema, delegacija SNP-a prisustvovala je liturgiji koju je na Butovskom poligonu kod Moskve služio patrijarha Kiril.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se