10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Generalni štrajk upozorenja u Federaciji BiH 27. maja

SARAJEVO – Savez samostalnih sindikata u BiH donio je odluku o organizovanju generalnog štrajka upozorenja 27. maja u 12.00 časova.

Savez samostalnih sindikata u BiH

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu predstavljeni su zahtjevi koji su ustanovljeni na današnjem vanrednom kongresu, među kojima je onaj kojim se traži obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice sa porastom troškova života, uz poštivanje svih kolektivnih ugovora.

Traži se i povezivanje radnog staža svim radnicima i hitno obezbjeđivanje sredstava za povezivanje staža radnicima koji su već stekli uslove za penzionisanje, bezuslovno obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite svim radnicima, kao i hitno donošenje Zakona o bezbjednosti i zdravlju na radu.

Među zahtjevima su i donošenje izmjena i dopuna zakona o stečaju, kojim će biti obezbjeđeno da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu, te hitna i dosljedna primjena Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama, kao i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

„Oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja treba prenijeti isključivo na nivo Federacije BiH /FBiH/, čime će biti postignuto ujednačavanje prava i obaveza za sve građane u FBiH. Tražimo i ukidanje nadzornih odbora u svim privrednim društvima, javnim preduzećima i ustanovama sa većinskim državnim vlasništvom“, pojasnio je predsjednik sindikata Ismet Bajramović.

On očekuje da će u štrajku 27. maja učestvovati više od 150.000 članova sindikata.

„Ovi zahtjevi biće upućeni institucijama sistema koje se zovu izvršna i zakonodavna vlast, poslodavcima na svim nivoima i ekonomsko-socijalnim savjetima i oni će, za razliku od protesta, biti predmet pregovora na svim nivoima“, pojasnio je Bajramović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se