15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Fabijus: EU ne bi trebala da počinje rat sa Rusijom

VAŠINGTON – Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus kritikovao je stav Moskve o Ukrajini, ali je istakao da EU ne bi trebala da počinje rat sa Rusijom.

Loran Fabijus

„Ne možemo da prihvatimo rusko pripajanje Krima ili kontrolu ili invaziju Ukrajine. Sa druge strane, ne bismo trebali da ratujemo sa Rusijom. Između toga postoje diplomatija i sankcije kao sredstvo pritiska“, rekao je Fabijus za „Vašington post“.

Prema njegovim riječima, predsjednički izbori u Ukrajini su neophodni, jer Kijev nema legitimnog vođu.

„Ako Rusija preduzme mjere usmjerene protiv tih izbora onda treba da pojačamo sankcije, u suprotnom za tim neće biti potrebe“, istakao je Fabijus, govoreći o mogućim dodatnim sankcijama protiv Moskve, prenosi „Glas Rusije“.

Na pitanje o evropskoj zavisnosti od ruskog gasa Fabijus je odgovorio da bi u tom smislu „pomoć Irana mogla da bude efikasna“.

Govoreći o ugovoru Rusije i Francuske iz 2011. godine vrijednom 1,2 milijardi evra o izgradnji i isporuci dva nosača helikoptera klase „mistral“ za rusku mornaricu, on je naveo da će vlada odluku o tome donijeti u oktobru.

Brodovi su namijenjeni ruskoj Pacifičkoj floti i mogu da ponesu po 16 helikoptera, četiri amfibijska vozila, 70 oklopnih vozila i 450 vojnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se