23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Etinger: Kijev uplatio dio duga za ruski gas

BERLIN – Ukrajina je uplatila dio duga za ruski gas, što je bio uslov za nastavak pregovora Moskve i Kijeva o isporuci gasa, izjavio je danas evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Zavrnut gas

„Nismo još došli do rješenja, ali smo došli do napretka“, izjavio je Etinger u Berlinu nakon pregovora sa ruskim ministrom za energetiku Aleksandrom Novakom, ukrajinskim ministrom za energetiku i industriju uglja Jurijem Prodanom i direktorima kompanija „Gasprom“ i „Naftogas“.

Prodan je potvrdio da je Ukrajina danas uplatila „Gaspromu“ 786 miliona dolara.

„Ovaj iznos odgovara za račun za gas koji je Kijevu isporučen za februar i mart. Novac je uplaćen na račun jedne američke banke i trebalo bi da je već prebačen na račun `Gasproma`“, precizirao je Etinger.

On je dodao da čim novac bude prebačen na račun ruske naftne kompanije pregovori će moći da budu nastavljeni, prenio je AFP.

Očekuje se da bi novac mogao da se nađe na računu primaoca u ponedjeljak, 2. juna, ujutru, a nova runda pregovora je planirana za popodne istog dana u Briselu.

U utorak, 3. juna, ističe rok koji je kompanija „Gasprom“ dala da se plati račun, a u protivnom bi uslijedio prekid u snabdijevanju EU gasom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se