18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đurđevdanska trpeza nikad skuplja

BANJALUKA – Novčanici pravoslavnih vjernika koji obilježavaju i slave Đurđevdan 6. maja nakon nabavke namirnica za pripremu trpeze ostaće prilično prazni, a mnogima koji će povodom ovog praznika dočekati goste ni cijela plata neće biti dovoljna.

krsna slava trpeza hrana stoPrema računici koju su „Nezavisne“ napravile uz pomoć nekoliko građana koji će već od večeras dočekivati goste, slavska gozba će domaćine u prosjeku koštati oko 750 maraka.

Najveći trošak će definitivno biti pečeno meso, koje je ujedno i tradicionalno kada je riječ o ovakvim trpezama, a za koje će biti neophodno izdvojiti minimum 200 maraka bez obzira da li se radi o prasetini ili jagnjetini.

S obzirom na to da se nemali broj domaćina odluči da na stolu ponudi obje vrste ovog pečenja, dobar dio prosječne plate u RS, a koja prema zvaničnim podacima iznosi 900 KM, otići će samo na ovu stavku.

Inače, pijačni barometar pokazuje kako je kilogram svinjskog mesa u protekloj sedmici na pijacama u RS koštao od pet do 5,60 KM, a jagnjetine od 5,50 do 6,20 KM.

„Ove godine odlučio sam da umjesto jagnjeta pripremim dva manja praseta od oko 22 kilograma, što će me, gledajući na cijene na pijacama, koštati oko 230 maraka“, kazao nam je D. Bojić iz Kneževa/Skender Vakufa.

Meso s ražnja nije jedino koje će biti pred gostima, jer bez pite, šnicle i sarme slava nije prepoznatljiva.

Ako se uzme u obzir da se ovi specijaliteti prave uglavnom od telećeg mesa koje, bez kosti, košta oko 18 KM po kilogramu, džep će ostati „plići“ za oko 100 maraka.

Ništa manje neće trebati izdvojiti ni za piće pošto gajba piva u prosjeku košta oko 15 maraka, što je, uz razne sokove, neizostavna stavka.

U kotorvaroškoj porodici Petrušić, u kojoj je zaposleno dvoje ukućana, jedna plata će biti potrošena za slavu, dok će se s onom drugom preživljavati do kraja maja.

„Cijela moja plata otišla je za slavu, dok ćemo se od ženine prehranjivati do sljedećeg prvog u mjesecu“, kazao je Draženko, glava kuće, uz napomenu da je njegova plata, koja će biti potrošena, veća od ženine.

Samo za kolače utrošena je petina „đurđevdanskog budžeta“ ove kuće.

„Repromaterijal za kolače koštao nas je oko 150 maraka. Od poslastica pred gostima će se naći sedam vrsta suvih kolača i torta“, kazala nam je njegova supruga Aleksandra.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se