1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik i Putin u petak o pomoći za Republiku Srpsku

SANKT PETERBURG – Milorad Dodik, predsjednik RS, razgovaraće u petak u Sankt Peterburgu s Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i njegovim ljudima kako i šta dalje uraditi na sanaciji štete od katastrofalnih poplava u RS.

Dodik i PutinDodik je otputovao u Rusku federaciju na Putinov poziv da prisustvuje međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Neke firme i banke izrazile su spremnost da pomognu stanovništvu ugroženom u poplavama u Srpskoj. Obradovalo me je što neke banke predlažu da na cijelom prostoru njihovih poslovnica širom Rusije bude otvoren poseban račun za uplatu pomoći za RS“, rekao je Dodik.

Prvog dana foruma Dodik je razgovarao s Aleksandrom Medvedevim, zamjenikom predsjednika Upravnog odbora kompanije „Gazprom“, nakon kojeg je istakao da ova kompanija čvrsto stoji iza projekta „Južni tok“ kroz RS i da od njega neće odustati.

Dodik je rekao da je „Južni tok“ globalni projekat od strateškog interesa i da, bez obzira na političke prilike, neće doći do zastoja.

„Republika Srpska nije ocijenjena kao problem u ovom slučaju. Nama je neophodno da sa stanovišta međunarodnog prava dobijemo određene saglasnosti BiH, a to nismo uspjeli do sada, tu stojimo i pravimo neke varijacije da bi Srpska preuzela sva prava i obaveze“, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je Medvedeva upoznao sa situacijom u RS i BiH, te da je bilo riječi i o situaciji u Ukrajini, što je pitanje koje interesuje ovu globalnu kompaniju. On je prenio Medvedevu da BiH ima problem u svojoj unutrašnjoj organizaciji, da se sporo kreće na pitanju bilo kojeg dogovora i sporazuma i da se tako pokazuje kao „troma i neorganizovana“, jer nijedno pitanje ne uspijeva da riješi na adekvatan i očekivan način.

„Mislim da ljudima ovdje postaje sve jasnije da je pravi problem lociran u zajedničkim institucijama BiH, a ne u samoj RS“, rekao je Dodik.

Nakon sastanka Dodika i Medvedeva, iz kompanije „Gazprom“ je saopšteno da će RS i „Gasprom“ ubrzati pripreme za međuvladin sporazum o projektu „Južni tok“. U saopštenju se navodi da je na sastanku istaknuto da se u RS nastavlja priprema međuvladinog sporazuma, koji predviđa zajedničku izgradnju i eksploataciju kraka gasovoda „Južnog toka“ u Srpskoj, kao i izgradnju niza gasnih elektrana na teritoriji Srpske.

Medvedev je poslije sastanka rekao da je bilo riječi o kratkoročnim i dugoročnim projektima u RS, te da su oni perspektivni.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se