12 C
Zvornik
19. април 2024.

Dobro organizovana odbrana od poplava

PRIJEDOR – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Prijedoru da je u ovom gradu dobro organizovana odbrana od poplava koje su zahvatile gotovo sve dijelove Republike Srpske, osim Hercegovine.

Milorad Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA)

„I ovdje se potvrđuje ono što sam vidio širom Republike, a to su samoorganizovanje i dobrovoljnost prije svega omladine. Ovo je prilika da im se svima još jednom zahvalim“, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je ponovio da će Vlada Republike Srpske narednih dana proglasiti dane žalosti za postradale u poplavama i da, prema trenutnim procjenama, štete u Republici Srpskoj prelaze milijardu KM, kao i da će ih biti teško sanirati u postojećim uslovima, a da se program sanacije mora raditi hitno.

„Nakon što se voda povuče, slijede asanacija terena i procjena štete. Treba utvrditi i popisati štetu, a nakon toga vidjeti šta se može učiniti da ljude vratimo u normalno stanje života“, rekao je Dodik.

Milorad Dodik u Prijedoru (Foto: SRNA

On je dodao da je u Šamcu i Doboju najteža situacija i da će se tamo morati vršiti organizovana asanacija, deratizacija i dezinfekcija terena.

„Nastavićemo sa podrškom tim prostorima i moraćemo ih posebno tretirati, te kratkoročnim stimulansima dati mogućnost da se rehabilituju. U mjestima kao što je Prijedor moramo prići svakom i vidjeti kako shodno opštinskim planovima pomoći i pojedincima i privrednim orgaizacijama koji su pretrpjeli štetu“, najavio je Dodik.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se voda u velikoj mjeri povukla, ali da je i dalje iznad tačke na kojoj se proglašavaju vanredne mjere.

„Još dijelimo hranu i sve što je stanovništvu potrebno, a već pripremamo mjere sanacije poplavljenih područja“, kazao je Pavić.

U Prijedoru je poplavljeno 5.000 domaćinstava.

Nivo voda opada

Milorad Dodik u Novom Gradu (Foto: SRNA)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Republiku Srpsku zadesili katastrofalni dani u pogledu visokih vodostaja, ali najvažnija vijest je da nivo voda opada.

Dodik je danas u Novom Gradu rekao da se radi o štetama koje prelaze milijardu maraka i da će Vlada morati donijeti program sanacije.

„Tužno je vidjeti uništena sela, infrastrukturu i poljoprivredu. Indirektna šteta koje će tek nastupiti dolazi u oblasti poljoprivrede, ali postoji opasnost zbog najavljene visoke temperature na postojeću vlagu i mogućnosti zaraze“, naglasio je Dodik.

On je rekao da će prioritet biti dezinfekcija i deratizacija, za šta je potrebno očistiti objekte, sačekati da se voda povuče, pa uraditi taj posao odmah.

Milorad Dodik u Novom Gradu (Foto: SRNA)

Dodik je istakao da su u Srpskoj štete najveće u Doboju i Šamcu.

„Dolazim iz Šamca i vidio sam potopljen grad, stub vode u centru grada prelazi tri metra i voda ulazi u prve spratove. Nagore voda ne može da otiče, jer je Sava prepuna i ne može da je primi“, izjavio je Dodik.

On je rekao da mu je drago što je u Novom Gradu uspješno organizovana odbrana grada, što govori da nismo izgubili sebe.

„To je što sam mogao da vidim u obilasku Republike Srpske, razumijevanje ljudi o čemu se ovdje radi, o vodama od kojih nije moglo da se odbrani. Nijedan melioracioni niti bilo kakav drugi sistem nasipa nije mogao da odbrani Doboj i Šamac“, naveo je Dodik.

Pohvaljujući primjer Novog Grada, Dodik je rekao da su u cijeloj Srpskoj pristizali u pomoć.

„Nadamo se da će brzo proći, pa ćemo vidjeti šta dalje“, zaključio je Dodik.

Načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da su grad odbranili njegovi građani.

„To je bio primjer dobre saradnje vlasti i građana, ovdje je 50 sati dežuralo izmešu 400 i 500 ljudi, punili su vreće pijeska, ispumpavali vodu, svi su bili kao jedan i uspjeli smo da pokažemo da možemo da odbranimo grad“, izjavila je Rajilićeva.

Ona je još jednom zahvalila svima koji su pomogli, posebno mladima, i naglasila da su u odbrani grada od poplava sa građanima učestvovali predstavnici svih preduzeća, organizacija, ustanova i privrednih subjekata.

Za odbranu Novog Grada od poplava napunjeno je više od 10.000 vreća pijeska.

Pavić: Veliki broj uginulih životinja

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je u Prijedoru na područjima sa kojih se povlači voda pronađen veliki broj uginulih životinja.

„Na jednom mjestu našli smo 21 svinju od 70 do 100 kilograma, na drugom više od hiljadu pilića. Broj onih koje ćemo tek pronaći sigurno je daleko veći. Uklanjanje uginulih životinja vrši preduzeće `Komunalne usluge` koje ima kapacitet za obavljanje tog posla po propisanim procedurama“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su se nakon povlačenja vode na nekim putevima pojavila klizišta, dodajući da je za očekivati da tokom noći profunkcionišu magistralni putevi Prijedor – Sanski Most i Prijedor – Novi Grad.

„I većina lokalnih puteva je sada prohodna, ali se voda i dalje nije u cjelosti povukla iz kuća. Neki dijelovi grada su još bez struje, osposobljen je bunar B4, a sutra se očekuju i bunari B5 i `Prijedorčanka`, tako da je vodosnabdijevanje poboljšano, ali ne i normalizovano“, naveo je Pavić.

On je najavio da će i sutra sugrađane vodom za piće snabdijevati cisterne raspoređene na više punktova u gradu od 6.00 do 22.00 časova i da će po osposobljavanju novih bunara početi hlorisanje vode, ali da do tada voda iz gradskog vodovoda može služiti samo za sanitarnu upotrebu.

„Podijelili smo oko 2.300 paketa i javlja se veliki broj donatora. Primjećujemo da neke političke partije dijele svoje pakete. Ja ih molim da ih nose u Crveni krst koji centralizovano dijeli pomoć, jer nije njihova pomoć vrednija od one koju dijeli Crveni krst“, dodao je Pavić.

On je ponovio da škole u Prijedoru neće sutra raditi, da su dvije škole poplavljene – ona u Tukovima i ona u Gomjenici – ali da je veliki broj djece koja ne mogu izlaziti iz svojih poplavljenih kuća.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se