15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Do kraja godine tri milijarde korisnika interneta

Do kraja 2014. godine u svijetu će biti oko tri milijarde internet korisnika, dok će broj pretplatnika mobilnog interneta doseći cifru od 2,3 milijarde, pokazuju podaci Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Internet vezaKada je riječ o fiksnoj telefoniji, procjenjuje se da će do kraja godine biti 100 miliona pretplatnika manje. Takođe, do kraja godine će biti sedam milijardi pretplatnika mobilne telefonije, od čega će 3,6 milijardi biti u azijsko-pacifičkom regionu.

Povećanje je uglavnom posljedica rasta u zemljama u razvoju gdje mobilni korisnici čine 78 odsto globalne cifre. Ipak, podaci pokazuju da su stope rasta dostigle najniži nivo, svega 2,6 odsto globalno, što govori da se tržište približava stepenu zasićenja.

Usporavanje je primjetno i u segmentu penetracije fiksnog širokopojasnog interneta, koja će do kraja godine dostići 10 odsto globalno. Oko 44 odsto svih pretplatnika je u azijsko-pacifičkom regionu, 25 odsto u Evropu, dok je u Africi manje od 0,5 odsto, uprkos udvostručenom rastu u posljednje četiri godine.

Afrika, arapske države i Zajednica nezavisnih država su jedine oblasti sa dvocifrenim stopama rasta penetracije fiksnog širokopojasnog interneta. Podaci ITU pokazuju da će broj korisnika mobilnog interneta na globalnom nivou dostići 2,3 milijarde.

Globalno, zastupljenost mobilnog interneta će dostići 32 odsto do kraja godine – u razvijenim zemljama 84 odsto, dok u zemljama u razvoju četiri puta manje 21 odsto.

(TANJUG)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se