15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Dan kada je pobijeđeno zlo

BANJALUKA – Ono što se zbilo na području nekadašnje Jugoslavije od aprilskih dana 1941. do druge polovine maja 1945. godine nikada ne smije da bude zaboravljeno.

Dan kada je pobijeđeno zloBudućnost će podsjećati koliko je fašistički okupator bio nemilosrdan, put ka slobodi krvav i težak, a značaj antifašista nemjerljiv u istoriji čovječanstva.

Poručio je to predsjednik SUBNOR-a Blagoja Gajić povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, najznačajnijeg datuma današnje Evrope, koji će biti obilježen i u Srpskoj.

– Bilo je teško, ali je fašistički okupator doživio kapitulaciju, a narodi sa ovih prostora ostavili su nemjerljiv značaj u istoriji antifašističke borbe. Izgubili smo stotine hiljada saboraca, još više ih je ranjeno, a mnoga djeca postala su ratna siročad – kazao je Gajić. Podsjeća da je okupatorska ruka bila i više nego nemilosrdna prema onima koji su ustali u borbu za odbranu časti i poštenja.

– Taj put je bio težak i krvav, ali jedini put borbe za spas, čast i poštenje. Prošlost se ne smije i neće prepustiti zaboravu – rekao je Gajić.

Najviši zvaničnici RS su proteklih godina prilikom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, isticali da je tada pobijeđeno civilizacijsko zlo zvano fašizam. Naglašeno je da su ljudi sa ovih prostora prepoznali crne ideje fašizma i prepustili se borbi protiv toga, a u toj je borbi srpski narod bio vodeći.

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je, prije 69 godina, nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije. Toga dana 1945. godine sovjetski maršal Georgi Žukov ratifikovao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Tada je okončan rat kojem je prethodilo skoro šest godina krvavog sukoba i to najtragičnijeg u istoriji čovječanstva.  Drugi svjetski rat trajao je od 1. septembra 1939. do 2. septembra 1945. Vođen je na tri kontinenta i na svim svjetskim okeanima, a u njemu su učestvovale gotovo sve države koje su tada postojale. Počeo je napadom Njemačke na Poljsku, a okončan je kapitulacijom Japana i savezničkom pobjedom.

Procjenjuje se da je stradalo oko 55 miliona ljudi.

NDH

Nezavisna država Hrvatska (NDH) bila je marionetska država sila Osovine, koja je osnovana 10. aprila 1941. godine na inicijativu nacionalsocijalističke Njemačke i fašističke Italije. Državom je vladao vođa ustaškog pokreta, poglavnik Ante Pavelić. U NDH je sprovođeno sistemsko uništenje Srba, Jevreja i Roma, a broj ubijenih nikada nije precizno utvrđen. Riječ je o više stotina hiljada ljudi, od kojih je većina likvidirana na najsvirepiji način u Jasenovcu i drugim logorima na području NDH.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se