15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Druga faza – stvaranje uslova za normalan život

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se u većini opština u Srpskoj pogođenih poplavama ušlo u drugu fazu sanacije – stvaranje uslova za normalni život.

Željka Cvijanović (Foto: SRNA)„To podrazumijeva pojačan aktivizam u smislu mnogo radnih akcija i omladine koja radi na rašćišćavanju terena, s ciljem da se gradovi vrate normalnom životu“, rekla je Cvijanovićeva na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da se u Šamcu još ne može provoditi faza dva sanacije.

Govoreći o situaciji u Doboju, Cvijanovićeva je navela da se funkcije grada i službi polako vraćaju, navodeći da će grad biti očišćen, jer su obezbijeđene cisterne sa vodom kojim će se prati ulice, nakon što se otpremi otpad i uginule životinje.

Cvijanovićeva je napomenula da se u prvoj fazi katastrofe ne bi ni znalo šta se dešava u Doboju da nije bilo policije Republike Srpske koja je o tome obavještavala i da tamo nisu bili ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić.

„Lokalne strukture u Doboju nisu u prvo vrijeme adekvatno reagovale kada je riječ o pripremi grada i stanovništva, te prvom reagovanju u trenutku početka katastrofe“, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nakon dolaska ministara Republike Srpske lokalne vlasti u Doboju nisu bile spremne da sarađuju, a ministri su obavljali poslove i zadatke koje su trebali da vrše lokalni organi uprave, prije svega, u vezi sa evakuacijom i spašavanjem života građana.

Cvijanovićeva je napomenula da je uloga ovih ministara bila velika, navodeći da je postojala stalna komunikacija i da se znalo šta se tamo dešava, te da se Vlada mogla osloniti na njih i mjere koje su preduzimali u odsustvu djelovanja lokalne vlasti.

Ona je rekla da su građani Srpske pozitivno reagovali na odluku Republičkog štaba za vanredne situacije o imenovanju generala Momira Zeca za povjerenika za grad Doboj.

„Nakon što je imenovan povjerenik za Doboj, lokalne vlasti nisu bile na raspolaganju generalu Zecu, kao ni ministrima Radislavu Jovičiću i Draganu Bogdaniću koji su prethodno došli da pomognu u koordinaciji aktivnosti“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su nestavljanje na raspolaganje ili opstrukcija aktivnosti u ovakvim okolnostima kažnjiva djela, ističući da se neće uzdržavati da preduzme zakonski predviđene mjere koje joj stoje na raspolaganju u uslovima vanredne situacije.

„Besmisleno je opstruisati generala Vojske Republike Srpske /VRS/, koji se i sam stavio pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije i na taj način ličnim primjerom pokazao kako treba da se ponašaju svi građani Srpske“, istakla je premijer Republike Srpske.

Ona je rekla da su se nakon prvog reagovanja na slanje povjerenika u Doboj, koja je bila negativna, stvari stabilizovale i da su sve strukture stavljene na raspolaganje generalu Zecu, čija je pozicija jasno predviđena zakonom.

„Opasna je zloupotreba prikazivati zakonom predviđenu proceduru kao sraman politički puč, kao što su to neki pokušali da prikažu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se traženje povlačenja povjerenika može tretirati isključivo kao politički akt ili zahtjev političke partije za šta ne postoji zakonsko uporište, navodeći da institucije nisu obavezne da se osvrću na zahtjeve političkih partija u okolnostima vanredne situacije.

„U uslovima vanredne situacije institucije su dužne jedino da zaštite građane kako od opasnosti, tako i od dezinformacija, kao i da obezbijede normalno funkcionisanje sistema, pri čemu su svi subjekti u društvu dužni da poštuju naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da očekuje da će preduzete aktivnosti uskoro biti završene, da bi se uspješno zaštitilo zdravlje stanovništva Doboja, a u gradu i ostatku opštine bile uspostavljene sve potrebne funkcije.

Kada je riječ o situaciji u Bijeljini, Cvijanovićeva je navela da su se posljednjih dana pojavile razne dezinformacije u vezi sa nasipom u Bijeljini i čak se spekulisalo da su neke protestne note išle iz Beograda prema Banjaluci.

„Nismo dobili protestne note, ovo su netačne informacije, čak je i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije morao da potvrdi da se sve aktivnosti koordinišu između nadležnih organa Srbije i Republike Srpske“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je posjetila područje Bijeljine u svojstvu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije, a ne kao premijer Srpske, koji je otišao u redovnu posjetu nekom načelniku ili gradonačelniku.

„Postoje stvari koje su mogle da se preduprijede i one koje nisu mogle da se preduprijede“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je demantovala priče da Banjaluka nije pomogla Bijeljini, navodeći da su helikopteri koji su osposobljeni da nose veći teret otišli na teritoriju Bijeljine, Šamca i Doboja.

Cvijanovićeva je rekla da, nažalost, i danas još postoje određeni prostori gdje se usložnjava situacija i potrebne su određene aktivnosti da se dođe do građana i da im se pomogne, ističući da ministar unutrašnjih poslova Srpske obilazi teren na više destinacija širom Srpske.

Ona je pozvala sve građane da koriste telefonski broj za pomoć 121, te da prijave bilo kakva saznanja o malverzacijama prilikom distribuciji pomoći, ističući da će svaka zloupotreba biti najstrože kažnjena.

Cvijanovićeva je rekla da je danas pojačana međunarodna aktivnost predstavnika Srpske, navodeći da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi u Rusiji i da će obaviti čitav niz razgovora u vezi sa poplavama u Srpskoj.

Ona je navela da je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija razgovarao sa svojim kolegom u Beogradu Lazarom Krstićem o tome na koji način zajednički mogu da nastupe Srpska i Srbija kada je riječ o obezbjeđivanju donacija, pomoći i povoljnih kreditnih aranžmana za privredu.

Cvijanovićeva je dodala da će večeras u Sarajevu, zajedno sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, razgovarati sa komesarom EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalinom Georgijevom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se