4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Beograd nema obavezu da uvodi sankcije Rusiji

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dacić izjavio je danas da će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku sve dok ne postane punopravna članica EU i da nema obavezu niti će uvoditi sankcije Rusiji.

Ivica Dačić

Dačić je poručio da bi bilo bolje da su zemlje koje traže od Srbije da osudi ponašanje Rusije prema Ukrajini isto to uradile u vezi sa Kosovom, ističući da „dvostruki standardi nikad nisu bili dobri“.

„Znamo šta su naše obaveze i to smo jasno saopštili /visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Ketrin Ešton i niko u svetu ne treba da se brine za poziciju Srbije. Imamo mi glavu da razmišljamo“, rekao je Dačić novinarima u pauzi Prve plenarne konferencije Svjetske federacije konzula za region jugoistočne Evrope.

On je ponovio da se Srbija, u slučaju ukrajinske krize, postavila principijelno, podržavajući teritorijalni integritet svake države članice UN, ali da Beograd nema obavezu i da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

„Srbija će biti u obavezi da poštuje jedinstvenu, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU kada postane punopravna članica EU“, rekao je Dačić, komentarišući jučerašnje izjave ambasadora Francuske i EU da se od Beograda očekuje da jasnije podrži stav EU prema ukrajinskoj krizi.

On je naglasio da će se politika Srbije temeljiti na opredjeljenju zemlje za članstvo u EU i očekivanom ponašanju u skladu s tim.

„To znači da se u što većem procentu pridružujemo stavovima EU, uz istovremeno balansiranje, razmatranje i ocenjivanje svakog pojedinačnog pitanja u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije“, rekao je Dačić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se