15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Banjac: Do sada isporučeno 90 tona pomoći

SARAJEVO – UN do danas su isporučile 90 tona pomoći BiH u vidu hitnih potrepština, opreme i zaliha za poplavljena područja i nastaviće koordinaciju pomoći međunarodne zajednice, izjavio je danas Srni portparol UN agencija u BiH Pavle Banjac.

Avion UN na banjalučkom aerodromu

„U prvim danima poplava agencije UN-a su sakupile 5,5 miliona dolara, a do danas je pomoć vrijednosti oko tri miliona dolara isporučena za 22 opštine pogođene poplavama“, precizirao je Banjac.

Prema njegovim riječima, UN OCHA, IOM, UNDP, UNICEF, UNFPA, UNHCR-a, HU i VFP obezbijedile su hranu, vodu, lijekove, pumpe i filtere za vodu, te generatore za stanovništvo u poplavljenim područjima.

On je dodao da je pomoć dostavljena u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, vlastima na svim nivoima, civilnom zaštitom, te lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

„USAID, Vlada Norveške i Holandija dostavili su UNDP-u sredstva za pomoć poplavljenim područjima da bi se ubrzano pomoglo pogođenim mjestima“, naveo je Banjac.

On je potvrdio da je u svim područjima, gdje se voda povukla počela faza oporavka.

Prema njegovim riječima, u toku su istraživanje i provjera minski sumnjivih površina koju provodi UNDP u saradnji sa organizacijama za protivminsko djelovanje.

Banjac ističe da bi ova akcija vrijednosti oko milion dolara trebalo da omogući bezbjedan oporavak zajednicama pogođenim poplavama i klizištima.

„Pomaganje poljoprivrednicima da stignu izvršiti sjetvu i očuvaju stočni fond jedan je od najvažnijih prioriteta. Sljedećih nekoliko sedmica ključne su za uklanjanje razorne štete koja je pogodila njihove oranice i farme“, rekao je Banjac.

On naglašava da UNDP blisko sarađuje sa nadležnim ministarstvima, udruženjima poljoprivrednika i preduzećima da bi se nabavilo sjeme i preparati za sjetvu, stočna hrana i vakcine i na taj način prevazišle potencijalno dugosežne negativne posljedice po privredu u zajednicama ugroženim poplavama.

Banjac podsjeća da su UN, EU i Svjetska banka započeli proces hitne procjene potreba da bi se BiH pomoglo da se procijeni razmjera štete, kao i obim pomoći neophodne da bi se obnovile zajednice i privreda u oblastima pogođenim prirodnom nepogodom.

„Izgradnja zajednica i podrška lokalnim privredama, poljoprivrednicima i malim preduzećima da ponovo stanu na noge biće zahtjevan zadatak u budućem periodu. Agencije UN su posvećene pružanju pomoći svim građanima BiH da bi se prevazišla ova kriza“, zaključio je Banjac.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se