Banjac: Do sada isporučeno 90 tona pomoći

SARAJEVO – UN do danas su isporučile 90 tona pomoći BiH u vidu hitnih potrepština, opreme i zaliha za poplavljena područja i nastaviće koordinaciju pomoći međunarodne zajednice, izjavio je danas Srni portparol UN agencija u BiH Pavle Banjac.

Avion UN na banjalučkom aerodromu

„U prvim danima poplava agencije UN-a su sakupile 5,5 miliona dolara, a do danas je pomoć vrijednosti oko tri miliona dolara isporučena za 22 opštine pogođene poplavama“, precizirao je Banjac.

Prema njegovim riječima, UN OCHA, IOM, UNDP, UNICEF, UNFPA, UNHCR-a, HU i VFP obezbijedile su hranu, vodu, lijekove, pumpe i filtere za vodu, te generatore za stanovništvo u poplavljenim područjima.

On je dodao da je pomoć dostavljena u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, vlastima na svim nivoima, civilnom zaštitom, te lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

„USAID, Vlada Norveške i Holandija dostavili su UNDP-u sredstva za pomoć poplavljenim područjima da bi se ubrzano pomoglo pogođenim mjestima“, naveo je Banjac.

On je potvrdio da je u svim područjima, gdje se voda povukla počela faza oporavka.

Prema njegovim riječima, u toku su istraživanje i provjera minski sumnjivih površina koju provodi UNDP u saradnji sa organizacijama za protivminsko djelovanje.

Banjac ističe da bi ova akcija vrijednosti oko milion dolara trebalo da omogući bezbjedan oporavak zajednicama pogođenim poplavama i klizištima.

„Pomaganje poljoprivrednicima da stignu izvršiti sjetvu i očuvaju stočni fond jedan je od najvažnijih prioriteta. Sljedećih nekoliko sedmica ključne su za uklanjanje razorne štete koja je pogodila njihove oranice i farme“, rekao je Banjac.

On naglašava da UNDP blisko sarađuje sa nadležnim ministarstvima, udruženjima poljoprivrednika i preduzećima da bi se nabavilo sjeme i preparati za sjetvu, stočna hrana i vakcine i na taj način prevazišle potencijalno dugosežne negativne posljedice po privredu u zajednicama ugroženim poplavama.

Banjac podsjeća da su UN, EU i Svjetska banka započeli proces hitne procjene potreba da bi se BiH pomoglo da se procijeni razmjera štete, kao i obim pomoći neophodne da bi se obnovile zajednice i privreda u oblastima pogođenim prirodnom nepogodom.

„Izgradnja zajednica i podrška lokalnim privredama, poljoprivrednicima i malim preduzećima da ponovo stanu na noge biće zahtjevan zadatak u budućem periodu. Agencije UN su posvećene pružanju pomoći svim građanima BiH da bi se prevazišla ova kriza“, zaključio je Banjac.

(SRNA)

Back to top button