10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Alijansa nema radar u BiH

SARAJEVO – NATO u BiH nema radarsku, niti infrastrukturu vezanu za raketni štit, rekla je Srni portparol NATO štaba Sarajevo Ines Kuburović.

NATO nema radar na Jahotini„NATO nema ni radarsku, ni infrastrukturu raketnog štita u BiH, niti ima ikakvog povezivanja raketnog štita između NATO-a i BiH“, rekla je Kuburovićeva komentarišući informaciju koju su prenijeli internet portali u Republici Srpskoj o instaliranju radara Sjeveroatlantske alijanse na Jahorini u okviru Balkanskog regionalnog pristupa vazdušnoj odbrani /BRAAD/.

Kuburovićeva je pojasnila da je riječ o inicijativi u sklopu „pametne odbrane“, koju je grupa zemalja članica NATO-a i zemalja partnera odabrala na dobrovoljnoj osnovi radi koordinacije i poboljšanja regionalnog pristupa modernizaciji sposobnosti vazdušne odbrane.

„To znači da će doći do značajnog smanjenja troškova za svaku zemlju učesnicu u ovoj inicijativi u poređenju sa troškovima koje bi imale da to rade na pojedinačnoj osnovi. BRAAD je u toku i u svakoj fazi svaka zemlja učesnica odlučivaće o nivou svog angažmana“, rekla je portparol NATO štaba Sarajevo.

Ona je pojasnila da je BRAAD trenutno u fazi tehničke analize, te da nijedna zemlja još nije donijela nikakvu odluku niti preuzela obaveze koje se tiču konačnih rezultata, uključujući učešće, finansiranje i lokacije na kojima bi se nalazila oprema za vazdušno osmatranje.

„Učesnici u BRAAD inicijativi pokazuju da postoji ogromna prednost koju nosi NATO savez – naš pristup kolektivne bezbjednosti omogućava saveznicima i partnerima da dijele troškove u pružanju bezbjednosti građanima u svakoj zemlji, poboljšavajući tako kvalitet bezbjednosti za svakoga“, dodala je ona.

Pojedini portali u Republici Srpskoj prenijeli su informaciju da NATO na Jahorini postavio radar i da dovršava prateću infrastrukturu koja će biti u sklopu raketnog štita ovog vojnog saveza na Balkanu.

Prema pisanju ovih portala, radar na Jahorini je dio programa BRAAD koji, navodno, uključuje postavljanje četiri NATO radara, od kojih je jedan na Jahorina u BiH, dok su ostali raspoređeni po lokalitetima u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se