13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

200 miliona evra iz IPA fondova

BEOGRAD – Srbija će za 100 strateški najvažnijih projekata u narednih sedam godina moći da koristi 200 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova EU.

Evro novac

Listu projekata pripremilo je radno tijelo u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i nadležnim ministarstvima, prenosi ekonomski magazin na engleskom jeziku „Nova ekonomija“.

Šef tima Ruđer Tabozi rekao je da je ta suma daleko od potrebne za završetak velikih infrastrukturnih projekata, kao što su autoputevi, željeznice i energetska postrojenja.

On je dodao da to, ipak, može da privuče sredstva međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Martin Kern iz Delegacije EU u Srbiji rekao je da nova metodologija jedinstvenog investicionog kanala ima zadatak da smanji broj projekta čija je realizacija počela, ali iz nekih razloga nije završena.

On je naveo da postoje „uska grla“ zbog kojih projekti ne mogu da se završe, a problemi su najčešće vezani za zakonodavni okvir i državno sufinansiranje, kao i za osipanje kadrova koji su već obučeni da rade sa EU fondovima, jer odlaze u privatni sektor, zbog boljih ponuda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se