8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zbogom zauvijek: Windows XP od danas nema podršku

Trinaest godina od njegovog predstavljanja, Windows XP od danas više nema tehničku podršku, što znači da će stotine miliona računara širom svijeta biti podložno raznim bezbjednosnim prijetnjama.

zvornikdanas-microsoft windows xp– Ako nastavite da korstite Windows XP nakon ukidanja tehničke podrške, vaš računar će još raditi, ali će biti osjetljiviji na viruse i hakere – navodi Microsoft na svom sajtu.

Windows XP bio je prvi popularni operativni sistem koji je Microsoftt lansirao posle krize Y2K 2001.

Od tada, ovaj operativni sistem bio je prepun bezbjednosnih propusta i korisnici su trpjeli gotovo beskrajne update, koji su ispravljali stare probleme.

Od sutra, Microsoft više neće nuditi te update besplatno. Zato kompanija preporučuje da korisnici unaprijede svoje operativne sisteme ili kupe sasvim nov računar.

– Pošto brojni proizvođači softvera i hardvera optimizuju prema poslednjim verzijama Windowsa, može se desiti da vam ne radi veliki broj aplikacija i uređaja koji neće raditi na Windows XP – naglašava se.

Mnoge velike kompanije plaćaju Microsoftu održavanje kompatibilnosti, dok ne uspiju da izmjene operativne sisteme na svim računarima.

Individualni korisnici i mali preduzetnici neće biti te sreće.

Inače, XP je instaliran na gotovo 500 miliona računara širom svijeta, što znači da ga posjeduje jedan od pet desktop računara na svijetu.

(Cbc.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se